Međunarodna konferencija „Antikolonijalni muzej“ u MAU

21. i 22. oktobar 2022. u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Muzeji kao ideološke i politične institucije umnogome utiču na to kako se formiraju ideje o svetu i o odnosima u njemu. Pored aktivnog kreiranja određenih diskursa, koji neretko proizilaze iz nasleđenih imperijalnih i kolonijalnih institucionalnih okvira, muzeji takođe utiču na brisanje ili pak nevidljivost određenih podataka, sudeonika i narativa. Iako se dekolonizacija muzejskog rada u javnosti prevashodno razume kao vraćanje muzejskih predmeta stečenih imperijalnim i kolonijalnim osvajanjima u zemlje porekla, daleko kompleksnije pitanje jeste dekolonizacija institucionalne proizvodnje znanja.

Konferencijom se teži uspostavljanju poveznica s vrednostima antikolonijalizma, antirasizma i solidarnosti iz vremena nastanka samog MAU.

Izlaganja na konferenciji baviće se istraživanjima, umetničkim i teorijskim radom, koji muzeje i nasleđe u širem smislu dovode u vezu s realnostima ekstraktivističkog kapitalizma, institucionalnog rasizma, kao i opstajuće imperijalne paradigme, istovremeno ukazujući na nove modele proizvodnje znanja.

*Konferenciju je moguće pratiti uživo ili putem livestream-a zvaničnog YouTube kanala MAU, prijavljivanje je obavezno, a za više informacija kliknite ovde.

Izvor: MAU

Related posts