Izložba „Dizajn“ sekcije ULUPUDS-a u SKC-u

Izložba stvaralaštva dizajna, koja se svake godine tradicionalno održava u organizaciji Dizajn sekcije ULUPUDS-a, ove jeseni objedinjuje radove 53 umetnika koji su svoj talenat iskazali u različitim medijima. Na ovogodišnjoj izložbi biće predstavljeno 85 radova iz više dizajnerskih oblasti koji će pružiti uvid u aktuelne tendencije u dizajnu. 

Izložba se, kao i svake godine, održava u dva termina – prvi deo možete pogledati od 19 oktobra – 2 novembra, dok će drugi deo izložbe biti od 8-22 novembra u Velikoj galeriji SKC-a. 

„Svedoci smo da je dizajn postao polazna tačka za kreiranje proizvoda i usluga koje se mogu primeniti na različite sisteme, procedure, protokole i iskustva korisnika. Trendovi grafičkog dizajna menjaju se svake godine i neiscrpan su izvor inspiracije uspešnim grafičkim dizajnerima u postavljanju još većih standarda. Zbog toga je godišnja izložba dizajna od izuzetnog značaja kako bi autori međusobno mogli da sagledaju rad saradnika, informišu se o aktuelnim trendovima i predstave svoje viđenje istih u savremenom dizajnu kao i da postave temelje budućih. Jer svrha dizajna je, na kraju krajeva, poboljšanje kvaliteta i uslova ljudskog života na celoj planeti“, izjavila je Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti i autor uvodnog teksta kataloga izložbe.

Inovacije u dizajnu  

U današnjem digitalnom svetu, dizajn je postao nezamenljivo sredstvo komunikacije, pojedincima, ali i kompanijama koje žele da poboljšaju svoj rad, izgrade prepoznatljiv brend i postignu bolju vidljivost. Inovacijama u dizajnu osmišljavaju se i kreiraju održive poslovne strategije kako bi se izvukla vrednost iz svake ponuđene prilike koja se pojavi na tržištu. Inovacija dizajna je jedinstven spoj dizajnerskog i računarskog razmišljanja, kulture proizvođača i savremenog načina poslovanja.

Proces dizajna obuhvata skup aktivnosti kao što su prikupljanje informacija, skiciranje i razrada ideja kako bi se realizovalo jedinstveno rešenje, uvek imajući na umu želje krajnjeg korisnika. Inovacija dizajna osnažuje i lidere da razviju dobitna rešenja koja unapređuju svakodnevni život, stvaraju novu vrednost i zamišljaju nove mogućnosti. Na najvišem nivou, dizajn otključava kreativnost i sposobnost pojedinaca da zamisle i realizuju novu budućnost za sve nas.

Izložba Dizajn sekcije u organizaciji ULUPUDS-a tradicionalno će i ove jeseni okupiti preko 50 umetnika-autora koji su kroz različite umetničke izraze, svako u svom autentičnom stilu i svojoj oblasti delovanja, dali doprinos ovogodišnjoj smotri dizajna. 

Svedoci smo da je dizajn postao polazna tačka za kreiranje proizvoda i usluga koje se mogu primeniti na različite sisteme, procedure, protokole i iskustva korisnika. Trendovi grafičkog dizajna menjaju se svake godine i neiscrpan su izvor inspiracije uspešnim grafičkim dizajnerima u postavljanju još većih standarda. 

Zbog toga je godišnja izložba dizajna od izuzetnog značaja kako bi autori međusobno mogli da sagledaju rad saradnika, informišu se o aktuelnim trendovima i predstave svoje viđenje istih u savremenom dizajnu kao i da postave temelje budućih. Jer svrha dizajna je, na kraju krajeva, poboljšanje kvaliteta i uslova ljudskog života na celoj planeti. Dizajn je način postojanja, putovanje, učenje i otkrivanje koje će nam kroz ovu izložbu novih tendencija i inovacija modernog čoveka u dizajnu 2022. predstaviti.

Tijana Stojiljković

Istoričar umetnosti

Oktobar 2022.

Izvor: ULUPUDS

Related posts