Performans „LaBolatorija23“ protiv nasilja nad ženama

U našoj zemlji su, prema pisanju medija, ove godine 23 žene izgubile život kao žrtve rodno zasnovanog nasilja. Ovaj podatak, koji daje naslov performansu LaBolatorija 23, je snažno upozorenje da smo okruženi nasiljem koje postaje sve raširenije i strašnije, ulazeći ovih dana i u medije na velika vrata – a da žene sve češće i surovije životom plaćaju činjenicu da su žene. 

Performans LaBolatorija23 održaće se 7. oktobra na lokaciji Distrikt, u prostoru Fabrika, objekat 2 (Adresa Bulevar Despota Stefana 5) od 16 do 22h u okviru  programa DrugaEvropa?, Fondacije NoviSad 2021/22 kao deo projekta Misija Avatar. Ovaj angažovani performans ispituje različite aspekte nasilja nad ženama – fenomena za koji nosimo odgovornost kao društvo ali i kao pojedinci.   

LaBolatorija23 je umetničko-socijalni eksperiment koji u formi performansa preispituje jednu jednostavnu sumnju. Da li je možda svako od nas na neki način, svojim delanjem ili nedelanjem, odgovoran za ogromnu stopu nasilja nad ženama u našoj zemlji? Da li je naša zona komfora tako dobro zaštićena od bola da iz njene udobnosti ne možemo niti da vidimo problem niti da reagujemo na njega? Da li je borba protiv nasilja nad ženama ostavljena samo profesionalcima u javnom ili nevladinom sektoru (pa su i njeni rezultati shodni tome) – dok mi zapravo i nemamo nikakve veze sa tim, osim onda kad naletimo na njega stiskajući dugmad na daljinskom upravljaču?

LBR23 je participativna forma, okvir za sliku koja se stvara i dovršava našim učestvovanjem i onim što unesemo u nju.  U prostoru koji je transformisan u jednu vrstu iskustvene istraživačke stanice PAIN STATION (nasuprot PlayStation) – suočeni sa mnoštvom pitanja i potencijalnih odgovora, posetioci će, učestvujuću u zajedničkom stvaralačkom  procesu kojim se nasilje nad ženama osvetljava iz više uglova, saznati nešto i o sebi. 

LBR23 je umetničko – socijalni eksperiment koji uvodi bliskost, empatiju i suočavanje kao stare metode za nove oblike ljudskosti i nenasilne utopijske ideje življenja.

Posetioci će 07. oktobra, od 16h do 22h – moći da posete prostor u ulici Bulevar Despota Stefana br. 5  i učestvuju u ovom jedinstvenom performansu. 

Autori performansa su:
Aleksandra Jelić
Bogdan Španjević
Jovana Blanuša
Nataša Milojević

Produkcija: Centar za pozorišno istraživanje ApsArt i kreativni studio NextGame

Performerke: Sara Simović, Emilija Milosavljević, Kristina Milosavljević, Tanja Đurić Josić, Nataša Milojević

Kostim: Boris Čakširan
Dizajn tona: Natalija Strahinić

Izvor: ApsArt

Related posts