„Heliks“ objavio „Perničke priče“ Zdravke Evtimove

Bugarska autorka Zdravka Evtimova rođena je 1959. u Perniku, a Perničke priče koje u prevodu Jasmine Jovanović objavljuje izdavačka kuća Heliks predstavljaju kombinaciju priča već objavljenih u okviru drugih zbirki ili književnih časopisa, na engleskom jeziku, i novih priča pisanih na bugarskom. Mnoge njene priče pisane su zapravo na engleskom, a osim što piše prozu, Evtimova prevodi i sa nemačkog i francuskog. Njena dela prevedena su na više od dvadeset svetskih jezika, uključujući i japanski, nemački, ruski… Za kratke priče, ona je osvojila mnoštvo književnih nagrada, širom Amerike, Evrope i Azije, od kojih valja istaći da je kratka priča pod nazivom Vasil bila jedna od petnaest nagrađivanih priča na svetskom BBC-jevom takmičenju 2005. godine.

Perničke priče su kratke, koncizne, efektne, intrigantne, dirljive, velike, dopadljive, metaforične, simbolične, magijske, fantastične. A likovi – likovi su predstavnici i nosioci svojih teških sudbina, heroji oličeni u običnim ljudima, komšijama, prolaznicima, oni koje svi mi srećemo svakog dana, bilo gde. Iako prilično obojena bugarskim mentalitetom i tradicijom, ova zbirka je sveopšta i toliko ljudska da se svaki čitalac, sa bilo kojeg podneblja, može u njoj prepoznati. Siromašni i buržuji, žene žrtve nasilja i alkoholičari u dugovima, mladi ljubavnici i razvedeni parovi, bolesna deca, gastarbajteri preljubnici, nimfomanke i egoisti… paleta likova koji se javljaju u ovim pričama je prebogata i prešarena. Ali mestimično i fantastična – siromasi koji se okamenjuju ali zadržavaju emocionalnost, i bogati kojima je dozvoljeno da borave kratko u ljudskom obličju. 

U priči Olovke, Vasilka je žrtva nasilja koja fantazira o načinu osvete. Jedan pogled na usnulu suprugu u čoveku izaziva poriv da je doslovno ubije od batina. „Žena pored njega je spavala, njegova sopstvena žena. Bila je ružnija od smrti i njeno lice je, mada još uvek neostarelo, izgledalo naduveno, kao mleveno meso nagurano u najlonsku kesu mržnje.“ Ovaj opis žene je savršena ilustracija autorkinog stila. Kod Evtimove nema suvišnih prideva, nakićenih rečenica ili suvišne deskripcije. Njeni su opisi svedeni i umereni a efektni, hvataju samu suštinu i srž, bez okolišanja. Priča Olovke je egzemplarna i otvara još jednu važnu temu osim porodičnog nasilja – karakter ženskih likova koje autorka kreira.

Naizgled naivne i lepršave, Perničke priče su nežne i poetske, a ujedno snažne i moćne, uzvišene i upečatljive. I gotovo uvek dvosmislene. One u kojima završetak ostavlja gorak ukus u ustima, zapravo nose u sebi tračak svetlosti i nade. One u kojima deluje sve krasno i bajkovito, zapravo sadrže klicu tragedije. Evtimova je stvorila majstorski ujednačeno i promišljeno delo.

Specifičan i autentičan glas i stil Zdravke Evtimove ne trpi kitnjaste rečenice ili gomilanje epiteta. Svedeno, jasno i precizno, duhovito ali potresno, i iznad svega sa puno ljubavi i razumevanja, ona piše o čoveku uopšte, o istini i nadanjima, o odlučnosti i nepokolebljivosti da se u svakoj situaciji, do kraja ostane Čovek, dostojanstven i u svojoj biti dobar i pošten.2014. godine Perničke priče ovenčane su međunarodnom književnom nagradom Balkanika za najbolju knjigu objavljenu na nekom od balkanskih jezika.

Izvor: Heliks

Related posts