Izložba Andrije Maurovića u SKC-u

Studentski kulturni centar Beograd (SKC) ima čast da pozove Vas i Vaše prijatelje na otvaranje VELIKE DOKUMENTARNE IZLOŽBE ANDRIJE MAUROVIĆA u redakciji zagrebačkog strip teoretičara i publiciste VELJKA KRULČIĆA na 19. MEĐUNARODNOM SALONU STRIPA SKC BEOGRAD,  u petak, 30. 9. 2022. u 19.00 časova u Galeriji SKC.

Na otavaranju izložbe pod nazivom: Maurović, Stari mačak, još jednom (ili – prvi put) u Beogradu?  govore: Veljko KRULČIĆ, Ljubomir KLJAKIĆSlobodan IVKOV

Takođe Vas pozivamo i na naredni paket programa posvećen Andriji Mauroviću u sledećem redosledu aktivnosti:

19.30 velika sala SKC, RAZGOVOR O MAUROVIĆU. Učestvuju: Veljko KRULČIĆ, Ljubomir KLJAKIĆ, Ivan DOROGHY, Vasa PAVKOVIĆ, Dušan RELJIĆ. Razgovor vodi i moderira Slobodan IVKOV

20.30 velika sala SKC, Monografija Gričke vještice Andrije Maurovića, promocija.

(Izdavač: Više od stripa, Sarajevo, BIH). Učesnici promocije: Veljko KRULČIĆ, Midhat AJANOVIĆ, stručni saradnici na monografiji; Zoran ĐUKANOVIĆ, autor najdužeg i najkvalitetnijeg eseja o Gričkoj vješticiAlija BALTA, izdavač i urednik izdanja.

Najznačajniji segment programa 19. međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa. Andrija Maurović bio je slikar, ilustrator, crtač stripova i jedna od najmarkantnijih umetničkih figura kako u Hrvatskoj, tako i na jugoslovenskim prostorima. Jedinstvenim načinom života izrazitog umetnika i autentičnim slikarskim rukopisom privlačio je pažnju publike kao i čitalaštva preko njegovih ilustracija za naslovne stranice knjiga i časopisa, novinskih priča i posebno uzbudljivim stripovima. 

Značaj ove galerijske postavke, uz koju ide i program promocije najnovijih izdanja o Mauroviću, ponajbolje je sadržan u Krulčićevom nazivu izložbe Maurović, Stari Mačak, još jednom (ili – prvi put) u Beogradu? Rekli bismo, prvi put, svakako, u ovako jedinstvenom i ovoliko obimnom konceptu, posebno pripremljenom za ovaj festival. 

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

VELJKO KRULČIĆ (HRV): ANDRIJA MAUROVIĆ (1901-1981), retrospektiva 

Veljko Krulčić (Pula, 1962.) je profesionalni novinar, izdavač i istoričar stripa. Intenzivno se bavi popularizacijom stripa – piše o stripu, priređuje tematske i samostalne izložbe u Hrvatskoj i inostranstvu, producira i piše scenarije za dokumentarne filmove o strip autorima, učestvuje na strip-festivalima, okruglim stolovima, seminarima i simpozijumima. Kustos je mnogih velikih retrospektivnih izložbi (Strip u Jugoslaviji 1866-1986, Pariz). Pokretač je i urednik više strip-biblioteka, autor više značajnih strip-monografija (Hrvatski posleratni strip, Put u obećanu zemlju, Maurović), priređivač i urednik brojnih albuma i knjiga stripa među kojima dominantno mesto zauzimaju publikovana dela Andrije Maurovića.

Između ostalog, inicijator je i nagrade za životno delo u području hrvatskog stripa Andrija Maurović, koju od 2009. godine dodeljuje udruženje Art 9.

Andrija Maurović bio je veliki slikar i još veći umetnik stripa. Svojim nadahnutim stripovnim serijama je podsticao maštu omladine još pre Drugog svetskog rata podučavajući je o pobedi pravde, istine i dobra nad zlom.

Poznatiji kao ilustrator, crtač stripova i slikar reklama, Andrija Maurović je svojim prepoznatljivim slikarskim rukopisom neodoljivo privlačio pažnju čitalaštva naslovnim stranicama knjiga, časopisa, novinskih priča i posebno uzbudljivim stripovima. 

Svojevremeno su najtraženija zabavna izdanja bila od stranih Šerlok Holms i Arsen Lupen, a od domaćih autora Zagorkini romani i Maurovićevi stripovi u Oku i Mickey stripu. Po nadimku njegovog najpoznatijeg junaka Old Mickey, Maurovića su nazivali Stari mačak. A taj Stari mačak, u saradnji sa sjajnim tekstopiscem novinarom Franjom Fuisom, koji se potpisivao kao FRA MA FU, znao je da tako uzbudi čitaoce, da su se nastavci njegovih stripova u pravom smislu reči grabili od prodavaca novina.

Jer, želja svih je bila da što pre saznaju hoće li čudesni Dan uspeti da izleči rane Starog mačka, kako će se završiti ludilo i pošast kuge na tajanstvenom brodu, da li je Crni jahač dobio svoju borbu s pljačkašima, ko je zagonetna sablast zelenih močvara.

U danonoćnoj borbi s vremenom, pošto su novine, izdavači, kinematografi, svi iz dana u dan zahtevali nove nastavke, nove ilustracije i nove najave filmova, Maurović je u vremenskoj stisci imao malo slobodnih trenutaka za odmor od „komercijalnog” posla kako bi svoju umetničku dušu posvetio slikarskim platnima.

Tek povremeno, stizao je da na njima ovekoveči svoje more Bokokotorskog zaliva i pusti krila mediteranskoj duši da četkicom opeva lepote rodnog podneblja. Tamo, u mestu Muo rođen je 29. marta 1901. godine. Poslednje godine života proveo je kao samotni čudak, živeći isposnički, drugujući s prirodom. 

Andrija Maurović umro je 2. septembra 1981. godine u Zagrebu.

ALIJA BALTA (BIH): MONOGRAFIJA GRIČKA VJEŠTICA ANDRIJE MAUROVIĆA

Nakon 60 godina Grička vještica, najobimnije kapitalno delo genijalnog Maurovića objavljuje se u raskošnom ruhu, prvi put u integralnom obliku, u izdanju Više od stripa, Sarajevo, BIH (izdavač i urednik Alija Balta). Strip je prošao kroz dva procesa digitalne restauracije. Na projektu su angažovana eminentna kritičarska imena sa studijskim tekstovima. 

Razmišljanja o Gričkoj vještici su kao matrojške. Gde god interpretacijski da krenemo, kroz Maurovićev naglašeno autorski stil, kroz roman, zagonetku zvanu Zagorka, kontekst progona i spaljivanja veštica… svuda nam se otvaraju novi slojevi za razumevanje njene poetike, a mogućnosti njenog čitanja i razumevanja se šire. (Zoran Đukanović)


Grička vještica po najstrožim estetskim i valorizacijskim vrijednostima, dramaturško-narativnim i crtačko-vizuelnim kriterijumima, raskošnoj, autentičnoj scenografiji, likovnoj „rekonstrukciji“ XVIII veka, melodramatici, slojevitosti priče i likovima – ultimativno je remek-delo stripovne umetnosti. (Veljko Krulčić)

Maestralni crtač nepogrešivih kompozicijskih rešenja, Maurović je jedan od najblistavijih autora u istoriji medija. Ono što Maurovića čini gigantom stripa u svetskim razmerima jesu njegovi rezultati postignuti na terenu karakterizacije likova lišenih bilo kakvih stereotipa. (Midhat Ajanović)Grička vještica dolazi na kraju svega, kao logično životno, poetičko i duhovno zaokruženje. Poput majstora bluza koji stvaraju čuda. (Miljenko Jergović).

Izvor: SKC

Related posts