Program SKC Kragujevac od 12. 9. do18. 9. 2022.

Utorak, 13. septembar u 2000
Kontakt galerija i galerija SKC
Izložba „Blizanci“
Sofija Pašalić

Razmetanje u istovetnosti, dobacivanje manama i prebacivanje krivice. Obožavanje slatkorečivosti, prepuštanje nesavršenostima. Gađanje mesta mekih da očvrsnu i tvrdih da omekšaju u susretima. Crveni obraz i jednom i drugom od iste ruke postaje odraz u kome se upoređuju razlike.
Radovi (slike, grafike, digitalne grafike) predstavljaju odnos čoveka spram sebe ili sebe u odnostu na drugog čoveka. Dve strane iste ličnosti ili projekcija jedne osobe na drugu, sukobljavaju se i razmenjuju u apstraktnim snoviđenjima, reprodukcijama i imaginacijama živog prostora van fizičkih, ustoličenih pojmanja vremena i prostora. Dvojac istog lika, postavljen u ravnopravan položaj na radu, pasivan ili angažovan stvara privid tenzije nerazrešenih i neizrečenih „borbi“.

Sofija Pašalić, rođena u Beogradu 1996. godine, diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafika i knjiga, 2019. godine. Tokom studija, odlazi i na razmenu u Krakov, na Akademiju Jan Matejko, gde pronalazi interesovanje za intermedijske i performativne umetnosti. Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za nove medije, završava 2021. godine. Pretežno se bavi ilustracijom, koja je nadahnuta selekcijom pojava sa njihovom simbolikom, udruženim u kreiranju izraza koji za cilj ima prikaz brzog i neuhvatljivog toka misli i opažanja. Digitalnom grafikom, u formi kratkog stripa ili pojedinačne ilustracije, na duhovit način istražuje supkulturne pojave u svom okruženju, njihovo preklapanje ili jednostavno simultano postojanje. Svoje stvaralaštvo i zapažanja, teži da proširi u druge umetničke medije, istražujući i prenoseći utiske unutar drugih formi i metoda rada.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts