Premijera predstave „Ustav“ u Reflektor teatru

Predstava “USTAV” u režiji Vojkana Arsića, rađenoj po tekstu Minje Bogavac, biće premijerno izvedena 1. septembra, u 20 časova, na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu (Dobračina 59), a naredno igranje je već zakazano za 7. septembar.

U ovoj predstavi igraju: Milena Božić, Đorđe Živadinović Grgur, Mladen Milojković, Lazar Nikolić i Katarina Živković. Muziku za predstavu potpisuje Ivan Mirković Bambi, scenski pokret Andreja Kulešević, a dizajn scene Vladan Slavković. 

POZORIŠNA PREDSTAVA „USTAV“ nastala je kroz višemesečni edukativni i istraživački proces, tokom koga su glumci, glumice i ko-autorski tim, čitali i analizirali Ustav Republike Srbije i zvanične, srednjoškolske udžbenike iz predmeta Ustav i prava građana. Zajedno sa ekspertima i eksperkinjama iz oblasti društvenih, političkih i pravnih nauka, umetnici/e su analizirali najviši pravni akt države u kojoj žive, a s ciljem da kreiraju edukativnu, pozorišnu predstavu, koja će publici pomoći da razume poredak i ključna prava i obaveze svih građana i građanki Republike Srbije.

Predstava „USTAV“ za cilj ima da nadomesti nedostatak pravnog i političkog obrazovanja u zvaničnom prosvetnom sistemu Republike Srbije, a posebno u kurikulumima umetničkih fakulteta. Takođe, predstava je povod za uspostavljanje šireg društvenog dijaloga, među građanima i građankama, kao nosiocima suverenosti Republike Srbije.

Teme kojima se predstava „Ustav“ posebno bavi, vezane su za Ustavom određena državna obeležja; podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i recentne primere kršenja Ustava Republike Srbije, u našem društvu. Ideja predstave temelji se na konceptu aktivnih građana, kao čuvara demokratije, na građanskoj odgovornosti i preispitivanju patriotskih sentimenata, koji neretko počivaju na nepoznavanju osnovnih činjenica o pravnom poretku države u kojoj živimo.

„ZAMISLI SRBIJU u kojoj je patriotizam apsolutni zajednički činilac osnovnog kućnog i građanskog vaspitanja. ZAMISLI SRBIJU koju je lepo i lako voleti.

Zamisli Srbiju, na koju si ponosan!

Na koju si ponosna.“

Citat iz predstave „Ustav”

Ulaznice su u prodaji na sajtu reflektorteatar.rs i na prodajnim mestima Tickets servisa. Za sve dodatne informacije I rezervacije možete se obratiti putem društvenih mreža Reflektor teatra I broja telefona 060 300 888 6.

Predstava se realizuje u okviru projekta „Kultura za demokratiju“. Ovaj projekat pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat „Kultura za demokratiju“ podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji.  Prva faza projekta traje od oktobra 2021. godine do februara 2025.  i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Izvor: Reflektor teatar

Related posts