Program SKC Kragujevac od 29. avgusta do 4. septembra 2022.

Sreda, 31. avgust u 2100
Radio-televizija Kragujevac
SKC kvArt – DESTABILIZACIJA / PHI (Φ) phenomenon, Anja Tončić

Umetnost Anje Tončić bavi se tehnološkom preciznošću, neizvesnostima i greškama – područjima relevantnim za proučavanje osnovnih svojstava, struktura i kretanja materije u naučnim oblastima, kao i svih oblika kreativnog izražavanja.

Njeno trenutno seciranje likovnih raspona se ne zasniva na digitalnim intervencijama (što bi u ovom slučaju bilo „linija manjeg otpora“), već isključivo na crtačkoj vizualizaciji podataka čiji je cilj prevođenje svojstava snopa čestica – sa fokusom na njegove nepreciznosti i kolebanja – izazivajući granice izdržljivosti praznog platna i belog papira.

Njena praksa je osobito uočljiva u ideji da se dobrovoljno graniči s područjem mogućeg stvarnog kretanja, međutim, u meri u kojoj vizuelno kretanje može izazvati u oku recipijenta određenu promenjivu oscilaciju, poznatu kao nistagmus, gde se destabilizacija proteže na celo polje vida. To je zato što faktori percepcije intervenišu kako bi ukazali na održivu vrstu kretanja – pomerajem ili deformacijom celog objekta ili jednostavno njegove površine.

SKC kvArt – Oganj

U susret koncertnim promocijama novih izdanja projekta PRVI CD, u emisiji SKC kvArt predstavljamo i jedan od prethodnih odabranih sastava koji je svoj album prvenac “Tri put ti čukna” takođe objavio u okviru ovog projekta. U pitanju je sastav OGANj koji je nastao 2013.godine u Vranju sa idejom spajanja tradicionalnog zvuka sa podneblja Balkana i modernog džeza. Sve numere na albumu su obrade starih etno pesama, uglavnom srpskih i bugarskih, sa izvornim motivima i pevanjem u tradicionalnom duhu ali ipak sa potpunom slobodom u pravljenju aranžmana.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts