Gostovanje izložbe „O fabrikama i radnicima“ u Kragujevcu

Spomen-park „Kragujevački oktobar“, Muzej Jugoslavije i Muzej nauke i tehnike u Kragujevcu, u Muzeju „21. oktobar“, otvaraju izložbu „O fabrikama i radnicima“. Ova izložba, u saradnji Muzeja Jugoslavije i Muzeja nauke i tehnike, prvobitno je otvorena u Beogradu krajem 2021. godine.

Dragi prijatelji i prijateljice,
Zbog velikog interesovanja i posećenosti u Beogradu (preko 25.000 posetilaca), izložbu „O Fabrikama i radnicima“ selimo u Kragujevac i pozivamo vas na svečano otvaranje koje će se održati u Spomen-parku „Kragujevački oktobar“, u Muzeju „21. oktobar“, u petak, 2. septembra 2022. godine, u 18 časova.
Izložba je zvanično proglašena za Projekat godine 2021., u Republici Srbiji od strane Nacionalnog Komiteta ICOM Srbija.
Reč je o zajedničkoj saradnji dva muzeja, a delo je autora Muzeja nauke i tehnike (Ada Vlajić i Rifat Kulenović) i Muzeja Jugoslavije (Jovana Nedeljković i Radovan Cukić). Izložba je posvećena industrijalizaciji na teritoriji Srbije od njenih početaka, sredinom 19. veka, do danas. Jedan od segmenata posvećen je vojnoj i automobilskoj industriji, koje su posebno bile razvijene u Kragujevcu.
Otvaranje će najaviti defile automobila, proizvedenih u fabrici „Zavodi Crvena zastava“, kroz Spomen park „Kragujevački oktobar“.
Predmeti, video-zapisi i tekstovi koji čine izložbu biće izloženi u Muzeju „21. oktobar“ od subote, 3. septembra, do nedelje, 16. oktobra 2022. godine, i verujemo da će kod kragujevačke i šire publike pobuditi interesovnje i mnoge uspomene.

Izvor: Muzej Jugoslavije

Related posts