Izložba „Prizori mašte“ Bogdane Perić u KvArt BW

Izložba „Prizori mašte“ umetnice Bogdane Perić biće otvorena u sredu 17. avgusta sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Posetioci će imati priliku da vide „Prizore mašte“, najnoviji ciklus radova naše mlade i talentovane umetnice koja izlaže samostalno po treći put. Izložba Bogdane Perić je deo kustoskog projekta „Perspektiva 22“ istoričarke umetnosti Ane Kršljanin čiji je fokus na predstavljanju i promovisanju neafirmisanih autora iz cele naše zemlje i regiona. Projektom se prvenstveno teži otkrivanju mladih talenata i povećavanju njihove vidljivosti na umetničkoj sceni i tržištu, čime dobijaju „vetar u leđa“ na samom početku karijere.

Jarki kolorit i asocijativni pejzaž su tačke prepoznavanja Bogdane Perić. Ona pejzažne površine svodi na metaforu, a fokus autorkinog intersovanjasu osnovni likovni elementi – boje i oblici. Umetnica komunicira sa posmatračem kroz rad koji kod svakog subjekta budi drugačiju asocijaciju i individualno poimanje istih oblika i predstava. Najveću slobodu ostvaruje kroz eksperiment i znatiželju kombinujući razne materije sa akrilom čime doprinosi bogatstvu struktura koje se pojavljuju na planu.

„Predmet mog interesovanja prilikom stvaranja ovakve vrste pejzaža je spoznaja i razumevanje svesti. Želim da ispitam posmatrača o njegovoj ličnosti i stavovima dok to zapravo čine slike. U svakom se ljudskom biću kriju emocije o kojima se retko govori, a opservacijom pejzaža težim ka tome da posmatrača stavim u ulogu subjekta, i da on meni kaže šta za njega predstavlja određeni pejzaž. Zato ovi pejzaži sadrže psihološki momenat kojim želim da se posvetim emocijama publike.“ Bogdana Perić

Bogdana Perić rođena je 1998. godine u Prištini. Godine 2017. upisuje osnovne akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu. Likovne umetnosti sa modulom-grafika, završava u klasi profesora Gorana Rakića i Vladimira Rankovića. Od novembra 2021. godine je članica ULUS-a. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložbu „Prizori mašte“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2022. godine, a radon vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Prizori mašte

Svoje radove stvaram u kombinovanoj tehnici, uz pomoć akrila i drugih materijala. Mešanje različitih materija sa akrilombudi znatiželju, uzbuđenje i pruža mi slobodu. Teksture mojih slika daju njihovim određenim delovima posebnu težinu. 

Pejzaži koje radim predstavljaju sklop misli i osećanja kako u meni lično, tako i u svakome od nas. Zbog toga ovi pejzaži imaju prizvuk asocijativne apstrakcije. Sama rečasocijacija ukazuje na sposobnost udruživanja i vezivanjamisli. Slikanjem ovakve vrste pejzaža ispitujem svoje misli i prirodu, i pokušavam da realizujem oblike prirode – da koloristički istražim pejzažne površine, predstavljajući metaforičke oblike jarkim bojama. Fokus mog rada su boje i oblici, a težim komunikaciji sa njima i o njima. Važno mi je da kod posmatrača osetim i čujem njegovo lično poimanje ovih elemenata. Međusobni odnos boja koristim kako bih izazvala različita osećanja, maštu i fantaziju. Koloristički istražujem površine pejzaža gde im dajem slobodu da se i oni sami izraze – zbog toga ovi pejzaži nisu realistični. Elaboracijom iliti dubljom obradom asocijativnog polja, koji se na indirektnom ili asptraktnom planu pronalazi, dolazim do oblika koji predstavljam kao direktan fokus slike u odnosu na oko posmatrača. 

Predmet mog interesovanja prilikom stvaranja ovakve vrste pejzaža je spoznaja i razumevanje svesti. Želim da ispitam posmatrača o njegovoj ličnosti i stavovima dok to zapravo čine slike. U svakom se ljudskom biću kriju emocije o kojima se retko govori, a opservacijom pejzaža težim ka tome da posmatrača stavim u ulogu subjekta, i da on meni kaže šta za njega predstavlja određeni pejzaž. Zato ovi pejzaži sadrže psihološki momenat kojim želim da se posvetim emocijama publike. Potreba za razgovorom sa slikom me je odvela na put stvaranja asocijativnih pejzaža. Slikam ih jer bih želela da komuniciramo o njihovoj pojavi i oblicima koji su predstavljeni. Moji pejzaži daju slobodu u razmišljanju i izražavanju misli o slici. Ako bih uspela da zajedno sa publikom gradim i nadograđujem sliku u zamislima različitih ljudi, uspela bih da oživim ove pejzaže u kojima bi svako mogao da živi svoju maštu.  BOGDANA PERIĆ, AVGUST 2022.

BIOGRAFIJA

Rođena 1998. godine u Prištini. Godine 2017. upisuje osnovne akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu. Likovne umetnosti sa modulom-grafika, završava u klasi profesora Gorana Rakića i Vladimira Rankovića. Diplomirala 2021. godine. Učestvovala je na likovnoj koloniji u Novom Pazaru 2020. godine. Dobitnica je Dositejeve stipendije fonda za mlade talente Republike Srbije. Izlagala je na preko dvadeset grupnih izložbi. Od novembra 2021. godine je članica ULUS-a. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Grupne izložbe:

– Studentska izložba studenata Filuma, Filum Kragujevac, 2018.

– XX Bijenale studentskog crteža Srbije, Dom kulture studentski grad, 2019.

– Likovni salon mladih 2019.god. Galerija MMC Novi Pazar, 2019.

– Studentska izložba studenata Filuma, Filum Kragujevac, 2019.

– Galerija La Vista Novi Sad, 2019.

– Studentska izložba studenata Filuma, Filum Kragujevac, 2020.

– Kulturni centar Ummus, Kragujevac, 2020.

– XX Studentsko Bijenale grafike, Beograd studentski grad, 2021.

– 13. Grafička radionica „Sofia“, Bogdanci, Glavna sesija 2020. Makedonija

– Grafički kolektiv, Mala grafika, Kosančićev venac 19, Beograd 2020.

– XV likovni salon, Kulturni centar Zrenjanin 2020.

– Grafički kolektiv, Beograd, 2020.

– KCZ,Kuća Đure Jakšića, Skadarska 34, Beograd, 2021.

– KCZ,Pančevo, 2021.

– Muzej Srema, Sremska Mitrovica, 2021.

– Tribina mladih, Kulturni centar, Novi Sad, 2021.

– Novogodišnja izložba na dečijem odeljenju Kliničkog centra, 2021.

– Međunarodno takmičenje, Konstantin Veliki, Niš, 2021.

– XX Bijenale studentskog crteža Srbije, Dom kulture studentski grad, 2021.

– Galerija La Vista Novi Sad, 2021.god.

– Likovni salon mladih 2021.God. Galerija MMC Novi Pazar

– Diplomska izložba-grafika, Kuća Đure Jakšića, Kragujevac, 2021.

–            XV Međunarodna izložba „Grad muzej železnice“, Lapovo, 2021.

–            XIX  Međunarodna izložba Žene slikari, 2021. Majdanpek

–            Izložba Novi članovi ULUS-a, paviljon Cvijete Zuzorić, Beograd, 2022.

–            Prolećna izložba crteža, Mostovi balkana, Kragujevac 2022.

Samostalne izložbe:

  • Izložba slika, „Razgovori“, Memorijalna galerija „Dušan Starčević“, Smederevska palanka, 2022.
  • Izložba slika, „Razgovori“, Centar za kulturu Majdanpek, 2022.

Izvor: Štab

Related posts