Izašao je debitanski album grupe Laplander

Najbolji bend neo balkana je ispunio svoje obećanje i podario narodu album od 9 pesama.

U kratkim crtama, to je muzička polimerizacija staroslovenskih tradicija sa još neotkrivenim zvucima interneta. Ovaj super duo čine dva izvođača (Azza i Kapale i Niko Nikolić). Sam album je nastajao tokom teških vikenda 2020. godine. Pesme su vođene eksperimentom, nesmotreno poništile  aranžmane, tekstove i melodije kao odvojene celine. Uprkos tome, određena repeticija je zadržana. Kompozicije su poput retoričkih pitanja, samodovoljne i zbunjene, skršene i kristalne. 

Kopajući po arhivama interneta, nailazili su na opskurne semplove iz srpske kulturne ostavštine, koje su kombinovali sa zvucima električne gitare, basa i bendža. Ceo album je poprimio konačan oblik u procesu miksanja, gde, zajedno sa braćom Mijušković, nalaze nekonvencionalne načine da spoje napomenute motive u autentičan zvuk Laplandera.

Izlazak albuma je propraćen vizualima Sofije Pašalić, koja je takođe radila i na omotu albuma. Album je izašao u okviru izdavče kuće Anderklas, čiji je jedan od osnivača, Boško Mijušković, učestvovao u produkciji ovog albuma. Anderkla  je sav materijal objavio na jutjub kanalu kao i na ostalim muzičkim servisima. Laplander će u narednom periodu album propratiti nastupima uživo.

Izvor: Anderklas

Related posts