Izašao novi album londonskog benda black midi „Hellfire“

Treći album black midi „Hellfire“, već je proglašen za najbolji u njihovoj karijeri. Svoj kultni status ovaj mladi bend zavredjuje muzikom čiji cilj je probuditi i uzburkati osećanja na uštrb ugodnosti ili stava. 

black midi – ekstravagantni i talentovani britanski trio iz južnog Londona, čine Geordie Greep (gitara, vokal), Cameron Picton (bas, vokal) i Morgan Simpson (bubnjevi). U svojoj petoj godini postojanja – predstavljaju svoj treći album „Hellfire“, sa deset pesama, a koji je izašao za Rough Trade Records. Nakon objavljenih singlova, prošlomesečnog “Eat Men Eat” i „uzbudljivog” (po New York Times-u) glavnog singla Welcome To Hell, kao i „Sugar/Tzu“ 12. jula, postalo je očigledno da je koncept „Hellfire“ albuma – priča u prvom licu moralno sumnjivih likova. Kako to Greep opisuje:

– Ako je Cavalcade‘  bila drama, Hellfire je poput epskog akcionog filma.- 

Bend se upoznao u prestižnoj BRIT školi za scenske i kreativne imetnosti 2017. godine. Geordie i Matt su pozajmili ime iz japanskog muzičkog žanra, gde je MIDI datoteka puna toliko muzičkih nota da njen vizuelni prikaz izgleda potpuno crno. MIDI datoteke ne sadrže zvuk.

Kroz svoje prethodne albume black midi je razvijao teatralno-muzički narativ svojih pesama – muzika je bila tu da kroz post punk, prog, indie jazz, funk, hip hop, krautrock i ko-zna-kakve još muzičke varijacije objasni dramaturgiju tekstova.
Ima direktnih i dramatičnih monologa, blistavo privlačnih našem degradiranom osećanju za dobro i pogrešno. Nikada niste sasvim sigurni da li da se smejete ili užasavate. Tajanstvena vojna rudarska korporacija koja stoji iza pesme „Diamond Stuff“ sa drugog albuma black midi „Cavalcade„, ponovo se pojavljuje u Kameronovoj pomenutoj pesmi „Eat Men Eat“, a neki od njegovih najboljih tekstova pojavljuju se u snažno slatkoj „Still“, najmanje apstraktnoj, najlirskijoj pesmi na  „Hellfire“.

– Na albumu „Hellfire“ ima puno ljubavi i emocija -, kaže Kameron. – Svaka pesma ima nežnu drugu stranu. Mrak izlazi snažno, tu su pakao i Satana i ubistva i neprijatne stvari, ali svaka pesma ima i svetlu i tamnu stranu.

Stvaranje albuma „Hellfire“ trajalo je šest meseci, izniklo je iz rifa na jednom od najstarijih sešn svirki grupe, koji je procvetao u futurističku boksersku dramu „Sugar/Tzu„. Opseg, snaga i moćna produkcija black midi muzike nikada nije bila veća nego na Hellfire, delimično zahvaljujući producentkinji Marti Salondži (Marta Salogni) , koja je sa bendom radila na pesmi koja otvara album Cavalcade “John L”. Ali, kao i uvek, vrsta muzike black midi  nije toliko važna koliko njen kvalitet. Niti je toliko važno šta mislite  o muzici black midi, već – kako se osećate u vezi sa njom.

Album „Hellfire“ je već proglašen za najbolji britanski album godine. Nadograđuje se on na melodijske i harmonijske elemente svog prethodnika („Cavalcade“), dok proširuje brutalnost i intenzitet prvenca „Schlagenheim“.

U novembru 2021., na kraju njihove proslavljene turneje po SAD, black midi su uživo snimili album  sa Stiv Albinijem u studiju Electrical Audio u Čikagu, snimajući pesme iz celog njihovog kataloga. Šest od tih pesama  biće objavljene na 6 fleksi diskova (svaka po jedna pesma), a koji će pojedinačno biti dostupni u ograničenom tiražu uz porudžbinu, od određenih prodavaca.

Foto: Atiba Jeffeson

Izvor: Lampshade Media

Related posts