Leto u Prirodnjačkom centru Srbije Svilajnac

Najava letnjeg programa u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

Prirodnjački centar u Svilajncu ovog proleća imao je najposećeniju sezonu od svog otvaranja. Period ekskurzija je prošao i sledi letnja sezona za koju su pripremljeni brojni edukativni i zabavni sadržaji.

Ove godine letnji programi održavaju se svakog vikenda i subotom i nedeljom, tako da će posetioci iz cele Srbije imati brojne dodatne sadržaje u kojima će uživati. Osim vođenih tura i bioskopskih projekcija, svi posetioci (pogotovu deca) imaće priliku da učestvuju u edukativnim radionicama koje za cilj imaju da praktičnim sredstvima probude kod dece želju da se bave naukom. U radionicama će najmlađi posetioci imati priliku da naprave svoj ram za slikanje, praviće različite skulpture fosila, proučavati geološku prošlost naše planete i upoznati prirodu baš onakvu kakva jeste.

Osim radionica, svi posetioci će kao dodatni sadržaj imati i koncerte, predstave za decu, sokolarske predstave, lutkarske predstave i zanimljive i poučne eskperimente koje izvode animatori. Najzanimljivija i sada već tradicionalna je manifestacija „Noć u muzeju“, gde svi posetioci imaju priliku da u potpunom mraku, pomoću baterijskih lampi, obilaze muzejske postavke. Do sada se pokazalo kao jedno neverovatno iskustvo i poseban doživljaj.
Takođe, saznaćemo i nešto o našoj galaksiji, o zvezdama i o planetama u Sunčevom sistemu, jer se sprema planetarijum koji će posetiocima prikazati svu lepotu naše galaksije, ali ih i upoznati sa svim pravilima i zakonima koji važe u kosmosu. Planetarijum posetioci mogu doživeti već narednog vikenda 10. jula u terminima od 16, 17, 18 i 19 časova.

Poslednje nedelje avgusta se organizuju „Dino igre bez granica“, gde se timovi iz različitih gradova (Beograd, Niš, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Kruševac itd.) nadmeću u sportskim takmičenjima. Poligoni se nalaze u parku Prirodnjačkog centra, a pored poligona, takmičari će odgovarati i na pitanja iz oblasti prirodnih nauka, a pobednika očekuju pehari i nagrade.

I to nije sve. U toplim danima koje slede, jako je bitno rashladiti se i naći svoj odmor. Uz kupljenu kartu za Prirodnjački centar svi posetioci dobijaju besplatan ulaz na gradske bazene koji se nalaze odmah pored Prirodnjačkog centra. Na ovaj način omogućen je kompletan užitak za celu porodicu.

Prirodnjački centar inače predstavlja jedinstven spoj nauke, obrazovanja i zabave na jednom mestu što ga čini jedistvenim na ovom delu Evrope i beleži više od 100.000 posetilaca godišnje, od čega najveći deo čine porodične posete.

Foto: Arhiva Prirodnjačkog centra, odobreno za medije

Izvor: PCS

Related posts