Kompletan program 4. Somborskog filmskog festivala

Somborski filmski festival i ove godine nam donosi nagrađivana i značajna kinematografska ostvarenja, ali to nije sve, kao što ste već navikli program Festivala obogaćen je raznim predfestivalskim aktivnostima i pratećim programom u sklopu kog ćete imati priliku da posetite niz izložbi, promocija knjiga, radionica za naše najmlađe i koncert filmske muzike.

  • Program Festivala👈

🟢PONEDELJAK, 11. JUL

▪️17:00 Radionica – Kako se gleda film 

21:00 Leto kada sam naučila da letim 

🟢UTORAK, 12. JUL

▪️18:30 Otvaranje izložbe “Vek i po srpske 

škole glume” 

▪️20:30 Svečano otvaranje festivala 

▪️21:00 Strahinja Banović

▪️21:30 Prolećna pesma 

▪️22:00 Panorama kratkih austrijskih filmova 

23:00 Pucnji u Marseju 

🟢SREDA, 13. JUL

▪️11:00 Espreso u 11 

▪️21:00 Heroji radničke klase 

▪️21:30 Posle zime 

▪️22:00 Panorama kratkih austrijskih filmova 

23:00 Konačni izveštaj 

🟢ČETVRTAK, 14. JUL

▪️11:00 Espreso u 11 

▪️21:00 Mrak 

▪️21:30 Bradati ljudi 

▪️22:00 Heroji 

23:00 A, bili smo vam dobri

🟢PETAK, 15. JUL

▪️11:00 Espreso u 11 

▪️21:00 Svečano zatvaranje festivala 

21:30 Koncert filmske muzike: Filmski kabare 

🎥Ulaz na sve projekcije je besplatan, nemojte da propustite priliku da uživate u filmskim pričama.

Četvrti Somborski filmski festival

“Tragom snova Ernesta Bošnjaka”

11-15. jul

Četvrti Somborski filmski festival biće održan od 11. do 15. jula 2022. godine u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor.

Kao što je Ernest Bošnjak umeo da kombinuje različite vidove umetnosti – od plesa do filma, nadamo se da smo i mi uspeli da iskombinujemo zanimljiv i intrigantan festivalski program dugometražnih i kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova za sve one koji se osećaju kao duhovni potomci velikog Ernesta Bošnjaka“, poručio je budućim posetiocima selektor Dejan Dabić.

Tokom pet dana Festivala biće prikazano 16 filmskih ostvarenja, a posetioce očekuje i raznovrstan prateći program.

„Ove godine se kao jedna od vodećih tema nameće tretiranje mita– jednima mit služi kao inspiracija, kao u nagrađivanom filmu koji otvara festival “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića (gde afrički migranti zauzimaju mesta junaka iz srpske epske poezije), drugi pokušavaju da svoje srednjovekovne junake približe mitu, za koji su oni, sticajem okolnosti ostali anonimni, kao u debitantskom filmu Gorana Nikolića “Heroji” iz Selekcije filmova mladih autora, a ima i takvih filmova koji se razračunavaju sa savremenim ili bolje reći, mitovima iz bliske prošlosti, kao u hrvatskom filmu “A bili smo vam dobri” višestruko nagrađivanog reditelja Branka Šmita, o ratnim veteranima koji se ne mire sa sadašnjicom, izneverenim očekivanjima i korupcijom.“ pojasnio je programsku koncepciju  selektor Somborskog filmskog festivala Dejan Dabić.

Posetioci će moći da pogledaju ova, ali i druga ostvarenja koja su svrstana u pet selekcija: Glavni program, Kad bi Sombor bio Holivud, Panorama austrijskog filma, Selekcija filmova mladih autora i Filmski matine za decu, a u okviru pratećeg programa će biti održavane promocije knjiga i koncerti.

Prva projekcija na Festivalu zakazana je za 11.jul, kada će u okviru predfestivalskog programa biti prikazan film “Leto kada sam naučila da letim”, reditelja Raše Andrića.

Festival zvanično počinje 12. jula filmom “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića koji će biti prikazan u Atrijumu Gradske kuće. Tokom prvog dana posetioci će moći da pogledaju i izbor kratkih austrijskih filmova koji su prikazani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, a zatim ih očekuje projekcija filma “Pucnji u Marseju” Gordana Matića.

Ulaz na sve programe četvrtog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi će biti održani u Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.

Izvor: Somborski filmski festival

Related posts