Sećanje na Borislava Pekića 2 . jula na Cvetnom trgu

Sećanje na Borislava Pekića – 30 godina od smrti

Subota, 2. jul 2022. od 20:30 do 21:00 // Cvetni trg

Dom omladine Beograda i Fondacija “Borislav Pekić” organizuju veče posvećeno velikanu naše književnosti Borislavu Pekiću, povodom obeležavanja trideset godina od njegove smrti. Polučasovni program će biti održan u subotu 2. jula sa početkom u 20.30, kod spomenika Pekiću na Cvetnom trgu.

Tom prilikom biće održan bluz koncert, na kojem će nastupiti Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas), a glumac Petar Benčina pročitaće tekst “Pekić o tome zašto je napisao Besnilo, piščevu filozofiju na kojoj je zasnovan ovaj legendarni bestseler. Uvodnu reč daće Goran Vesić, koji će govoriti o svojim ličnim sećanjima na Pekića, a prisutnima će se obratiti i pišćeva kćerka, Aleksandra Pekić, koja će podeliti uspomene na svog oca. Fondacija “Borislav Pekić” će ovom prilikom donirati primerke Laguninog izdanja “Besnila” i drugih Pekićevih naslova, koje će, sa posvetom piščeve kćerke, pokloniti prisutnima.

Borislav Pekić, pisac najduže rečenice u srpskoj književnosti, umro je relativno mlad, 2. jula 1992. u svojoj 62 godini. Pored opsežnog literarnog opusa, između ostalog, naš velikan je napisao knjige: “Vreme čuda, “Atlantida”, “1999”, “Besnilo”, “Hodočašće Arsenija Njegovana”, “Kako upokojiti vampira”, kao i sada već legendarno “Zlatno runo” u sedam tomova. Bio je autor mnogobrojnih pozorišnih komada, kao što je “Korešpodencija” koja je igrana u Ateljeu 212 više od 300 puta za 24 godine. Autor je mnogih radio drama i pisac bezbroj filmskih scenarija. Malo je poznato da je zajedno sa Đorđem Lebovićem pisao scenario za film “Valter brani Sarajevo”, kao i da je napisao scenario za film “Dan četrnaesti”, koji je predstavljao našu zemlju na Kanskom festivalu. Primio je mnogobrojne nagrade za svoja literarna i pozorišna dela, koja su prevedena na četrnaest stranih jezika.

www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts