Završen 2. Festival sola

ZAVRŠEN JE DRUGI FESTIVAL SOLA

performansima u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i 

paviljonu Kulturnog centra Beograda na Cvetnom trgu

Druga edicija Festivala sola, koji je održan prethodnog vikenda, od 27.do 29.maja, u organizaciji Instituta za umetničku igru tokom tri dana predstavljena je beogradskoj i novosadskoj publici u Narodnom muzeju Srbije, Kulturnoj stranici Barka u Novom Sadu, a svečano zatvaranje održano je danas 29. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i paviljonu Kulturnog centra Beograda na Cvetnom trgu.

Predstavljeni su radovi umetnika iz Belgije, Francuske, Austrije, Mađarske i Srbije koji, su izvedeni u formi solo koreografije i performansa. Selektovani radovi predstavljaju savremena istraživanja umetnika koji su svojim snažnim izrazom pred publikom predstavili svoja najitimnija promižljanja o svetu u kom žive i deluju, koristeći telo kao osnovni nosilac značenja u jednoj od najzahtevnijih umetnickih izvođačkih disciplina – solo izvedbi. 

Umetnici u svojim radovima preispituju savremeni trenutak življenja, položaj žene umetnika u društvu, uticaj društvenih mreža na pojedinca, svoje strahove, patnje, nemoć koji su prouzrokovani društvenim sistemom. 

Interdisciplinarnim pristupom, interaktivnim performansima ovi radovi postavljaju pitanja i aktiviraju publiku.

U petak u Narodnom muzeju Srbije su predstavljeni radovi Barbare Matijević i Giussepe Chico iz Francuske i Cassiel Gaube iz Belgije. Drugi dan se održao u prostoru Kulturne stanice Barka u Novom Sadu gde je predstavljena plesna kompanija Pablo and Guy iz Austrije. Publika je sinoć u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu imala prilike da vidi solo radove Rite Gobi iz Mađarske i Guilhem Chatir iz Belgije.

Poslednji performans je izvela srpska umetnica Joana Knežević u paviljonu Kulturnog centra Beograda na Cvetnom Trgu pod nazivom “Ne tvoja Barbi”.

Foto: Nemanja Maraš (umetnik Giljelm Šatir)

Izvor: Preventer

Related posts