Izložba “Waldeinsamkeit” Aleksandera Zaina u Galeriji DOB-a

Od 31. maja do 12. juna 2022. // Galerija Doma omladine Beograda

Waldeinsamkeit je autorski projekat Aleksandera Zaina koji je nastao krajem 2019, na obalama jezera Alajarvi u Finskoj, tokom rezidencijalnog boravka u muzeju Nelimarka. Waldeinsamkeit je nemačka reč koja se najpribližnije može prevesti kao prijatna samoća u šumi. Projekat je prvobitno zamišljen kao dokumentovano procesno iskustvo u kojem umetnik sebe postavlja kao uzorak koji ispituje, sa ciljem da se spozna koliko je potrebno jednom običnom čoveku iz gradske sredine da se očisti od mnoštva informacija i arbitrarnog sadržaja koje prima prevashodno putem društvenih mreža, a koje često nesvesno koristi kako bi se izbeglo stanje bivanja sa samim sobom. Autor projekta polazi od pretpostavke da postoji kolektivni strah od razgovora sa sobom, kao i strah od samoće i usamljenosti, te da je jedini način da čovek stvarno razume svoje potrebe i postane sposoban da razume druge jeste da povremeno ostane i sam sa sobom.S obzirom na okolnosti 2020. koju je obeležila pandemija Covid 19, gde je izolacija bila realnost na određeno vreme, Waldeinsamkeit dobija dodatni kontekst u želji da se jedno procesno iskustvo meditativne samoće ponudi gledaocu. U tom smislu, postavka ovog projekta bazira se na performativnosti prostora više nego na samom izlagačkom i predstavljačkom radu.

Projekat je razvijan tokom umetničke rezidencije muzeja Nelimarka (Alajarvi, Finska) 2019, kao i tokom karantina 2020, a podržan je od strane fondacije Fund4Others (Hrvatska).

………………………………………………….

Aleksander Zain rođen je u Beogradu 1992. Kao multidisciplinatni umetnik aktivan je na domaćoj sceni u domenu savremene umetničke igre, umetnosti performansa i video instalacija od 2015.

U Beogradu je studirao filozofiju, učestvovao na Puzzle projektima koji su mu omogućili rad sa nekim od najboljih koreografa iz zemlje i regiona, a završio je i Malu akademiju fizičkog, eksperimentalnog i procesnog teatra koju vodi rediteljka Marija Farmer. Nosilac je sertifikata ustanove MAPA (Moving Academy for Performing Arts) iz Holandije. Učio je i od Jana Fabra (i njegovih performera Ivane Jožić, Sedrika Šarona i Els Dekeklir), VestAndPage, Linzi Pejsinger (Marina Abramović/Cleaning the House), Džulijana Hetzela, Jorgosa Bakalosa i mnogih drugih inostranih umetnika. Od novembra 2017. čest je saradnik performans art dua VestAndPage.

Učestvovao je na Venecijanskoj internacionalnoj nedelji performans arta i Venecijanskom pozorišnom bijenalu, kao i na festivalima Kondenz, Kvir Zagreb, Interpolacije, SPOT, itd.

Kreator je radionica terapije pokreta koja je namenjena osobama sa rodnom disforijom (TIRV zajednica) i ovaj sistem razvija od 2019.

Nastupao je u Holandiji, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i Srbiji. Njegov rad izlagan je u Amsterdamu, Vašingtonu i Beogradu.

https://alexspyke.com/ , instagram: _aleks_zain_

*****************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi. www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts