Izašao je sa nestrpljenjem očekivani  album engleskog trojca The Smile

Novi trojac The Smile u sastavu Thom Yorke, Jonny Greenwood & Tom Skinner predstavili su novi singl i spot ‘Thin Thing’, poslednji pred izlazak albuma Light For Attracting Attention, a koji se ukazao danas.
Svoju evropsku turneju počinju 16. maja koncertom u Zagrebu.

Nagađanje je deo paketa kada je u pitanju praćenje benda Radiohead-a, ali niko nije znao za sporedni projekat Tom Yorke-a i Jonny Grenwood-a kada su se prošle godine sa Tom Skinner-om neočekivano i na iznenađenje publike pojavili kao deo livestream događaja Glastonbury festival, Live At Worthy Farm .

Bend The Smile formiran u vreme pandemije, sa dvojicom kolega iz benda Radiohead, Tom Yorke i izuzetni kompozitor Jonny Greenwood-om
uz džez bubnjara iz Sons Of Kemet, Tom Skinner-om, verovatno su bili najuzbudljivija fokusna tačka tog događaja Glasto-koji-nikada-nije-bio, pokazujući melodičnije, energičnije i slobodnije – tečnije iteracije partnerstva York-Greenwood. Posle niza obećavajućih singlova, nekoliko priznatih nastupa uživo i najava turneja, debi album art-rokera ubrzo je postao jedno od najiščekivanijih izdanja 2022. godine.

Ime The Smile odabrali su prema naslovu pesme Teda Hughes-a, a Thom Yorke je objasnio da se ne radi o „ahh“ osmehu nego više onom podmuklom, nekog tipa koji te svakodnevno laže.

Ovo nije Radiohead bend niti je A Light For Attracting Attention
Radiohead album – jedina dodirna tačka je Yorkova paranoična melanholija kao zaštitni znak. Uz Grinwood-ov dodir za dinamične i duboke tonove, i džeming tempo Skinerovih bubnjeva stvaraju se zanimljive spore, koje su daleko od ostvarenja Radioheada.

Dok pesma „Pana-Vision“ ima onu Yorke bujnu orkestarsku sumornost kao što se čuje na Suspiria, na drugim mestima, kao „The Smoke“ puzi zajedno sa suptilnom đavolskom pretnjom koja žubori, a „Free In The Knowledge“ je jedna od Yorke-ovih najuticajnijih akustično vođenih balada. Zasluga leži, naravno, na Skinner-ovim, opuštenim bubnjevima, živog džez stila, koji usredsređuju i pokreću album – posebno na pesmi ‘Thin Thing’, omamljućoj čudnosti ‘The Opposite’ i hi-hat majstorstvu ‘A Hairdyer’ .

Taj prvi singl ‘You Will Never Work In Television Again’ došao je uz post punk nalet dok je York bezdušno pljuvao:

Fear not my love
He’s a fat fucking mist

Young bones spit out
Girls slitting their wrists

(„Ne boj se, ljubavi moja – on je debela jebena magla / Mlade kosti se ispljunu, devojke seku vene“).

Ali sa stihovima pesme „Open The Floodgates“,dragulju albuma, Yorke ističe:

don’t bore us
get to the chorus

(„Nemojte nam dosadjivati – dođite do refrena“)

we want the good bits
without your bullshit
and no heartaches

(„Želimo dobre delove / bez sranja / i bez bola u srcu“)

I čine se kao preterana samokritika i konačno zatvaranje jednog ranog poglavlja. Samim tim se ispostavlja da The Smile nije sporedni projekat iz senke jednog legendarnog benda, već novo, uzbuđujuće poglavlje vrhunskih i iskusnih umetnika od kojih ćemo i te kako imati šta da čujemo.

The Smile su  tokom 12 sati izmedju 29. i 30. januara, nastupali na tri rasprodata koncerta pred publikom u Londonskom prestižnom prostoru Magazine, sa globalnom Livestream događaju, tj. uživo emitovanim koncertima koje je publika na tri kontinenta mogla da prati preko interneta uz prethodno kupljene karte, a ispoštovale su se sve tri vremenske zone. Produkciju je radila vodeća kompanije za livestream događaje Driift, koja takođe stoji i iza pomenutog „Live at Worthy Farm“.

Na koncertima, trio The Smile  predstavio je četiri nove, originalne pesme, kao i nekoliko neobjavljenih, prerađenih Radiohead i solo rariteta Thom Yorke-a, uključujući „Open The Floodgates“ i „Skrting on the Surface“, na odgovarajući način prepravljene za svoje postmoderno preuređenje, zajedno sa materijalom sa njihove Glastonbury set liste .
Set liste, koje možete da pogledate OVDE i bile su gotovo iste na sva tri koncerta, ali su nastupi ponudili jedinstvene nagrade svakoj publici.

Koncerte sa binom koja je izgledala kao da je u kavezu od led svetiljki, režirao je Paul Dugdale, nagrađivani reditelj koga je strast prema muzici i filmu podstakla da napiše i režira dokumentarne i koncertne filmove za neke od najvećih svetskih umetnika, među kojima su Taylor Swift, Adele, The Rolling Stones, Shawn Mendes, Coldplay, Ariana Grande, Ed Sheeran, The Prodigy, Paul McCartney, Green Day i U2.

The Smile su pre nekoliko dana objavili stop-motion animirani video za Thin Thing, preuzet sa predstojećeg debi albuma benda A Light For Attracting Attention, a koji se digitalno ukazao danas i 17. juna očekuje se kao fizičko izdanje, preko XL Recordings.
Pogledajte video ovde.
Spot su režirali Kristobal Leon i Hoakin Kočina (Cristóbal León i Joaquín Cociña) , a za snimanje im je trebalo šest meseci.
O ovom iskustvu kažu:

  • Čuvši pesmu prvi put, zamislili smo frenetičnu tečnost koja nosi mašine, delove ljudskih tela i biljke mesožderke. Kada smo predstavljali ideju bendu, Tom nam je ispričao o snu koji je bio inspiracija da napiše pesmu. Verujemo da je video spoj ove dve stvari.-

Da podsetimo, pesma ‘The Smoke’ pratila je njihov prvi singl ‘You Will Never Work In Television Again’ , premijerno objavljenog početkom januara ove godine. Prateći lyric video pesme ‘The Smoke’, kreirao je nagrađivani pisac i reditelj Mark Jenkin, vlasnik i prestižne British Academy of Film and Television Arts nagrade.

REKLI SU O ALBUM THE SMOKE „A LIGHT FOR ATTRACTING ATTENTION“

Nezavisni njujorški kulturni portal Consequence napisao je da The Smile uključuje elemente post-panka, proto-punka i matematičkog roka. Muzički medijski gigant Pitchfork ih je uporedio sa „vintage rok senzibilitetom“ Radiohead-a, „blagonaginjući ka Skinerovim bubnjevima“ i „nepoznatom agresijom Greenwood-a u bas liniji“. Kritičar The Guardian-a Aleksis Petridis rekao je da The Smile „zvuči istovremeno kao više ogoljena i kao čvornovatija verzija Radioheada”, istražujući uticaje progresivnog roka sa neobičnim vremenskim potpisom, složenim rifovima i izazovnom motoričkom psihodelijom. Kod recenzije ‘You Will Never Work In Television Again’, kritičar Pitchfork-a Jayson Green opisao je pesmu kao „raw-boned rock number“ -svedenu rok numeru – koja podseća na album Radiohead-a The Bends iz 1995. godine.

Foto: Alex Lake Twoshortdays

Izvor: Lampshade Media

Related posts