Besplatni koncert Marka Živkovića i Evgenije Jeremić u IMS

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” imaju zadovoljstvo da Vas pozovu da u četvrtak 19. maja u 19 časova prisustvujete besplatnom koncertu višestruko nagrađivanih vokalnih solista, Marka Živkovića i Evgenije Jeremić uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića.

Šesnaesti koncert druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” se realizuje u okviru manifestacije „Muzeji za 10” koja, kroz ovogodišnju temu „Moć muzeja”, podseća da nas muzeji, kao jedinstvena mesta otkrića, uče o prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti.

Koncert je posvećen Lućanu Pavarotiju, povodom petnaeste godišnjice od smrti slavnog tenora, i održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili blagovremeno ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije već u petak 20. maja od 19 časova. Takođe, na ju-tjub kanalu Istorijskog muzeja Srbije se nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Na programu su dueti iz opera „Boemi” i „Travijata”, kao i solo pesme Paola Tostija i Đakoma Pućinija. Osobenost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje kompozicije iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

U drugoj sezoni ciklus koncerata „Muzikom kroz muzej” je obogaćen nastupima muzičkih talenata. Nakon izvanrednih prethodnih koncerata mladih muzičara, publika će biti u prilici da se upozna i sa darovitim tenorom Markom Živkovićem i sopranom Evgenijom Jeremić.

Istorijskog muzeja Srbije je nedavno dobio značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.

Takođe, Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” su u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Srbiji inicirali realizaciju ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzeje Srbije”, koji predstavlja svojevrsni nastavak razvoja ciklusa „Muzikom kroz muzej” i plod je želje da se i publici u muzejskim ustanovama širom Srbije predstave atraktivni programi popularne i klasične muzike u izvođenju renomiranih muzičara. Prvi koncert novog ciklusa biće održan tokom manifestacije „Muzeji za 10” 18. maja 2022. u Muzeju u Smederevu.

Manifestacija „Muzeji za 10” traje od 14. do 20. maja i obuhvata niz besplatnih sadržaja u Istorijskom muzeju Srbije i drugim ustanovama kulture, o čemu više možete saznati na sajtu manifestacije www.muzejisrbije.rs .

Izvor: IMS

Related posts