Program SKC Kragujevca od 16. do 22. maja 2022. godine

Ponedeljak, 16. maj u 2100
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday at SKC – TiTiTi

Beskrajna improvizovana džez pletenica; Boršič i dva Drašlera, saksofon, bas i bubanj, poznata lica slovenačke improvizovane i free jazz scene spojili su se u trouglastu izvedenicu većeg benda Oholo!
Džez pletenica, napajana od trenutka, neprestano vijuga između tradicije i slobode, luta duboko, lagano lebdi i zvuči dobroćudno.

  1. konačno će objaviti svoj prvi album autorskih kompozicija pod uticajem velikog slikara Jože Tisnikara.

Utorak, 17. maj u 2000
Kontakt galerija SKC
Izložba – New Body, Anastasija Pavić

IZLOŽBU ĆE OTVORITI MARINA MARKOVIĆ, VIZUELNA UMETNICA

New Body komentariše pritisak društva i njegovu vezu sa tretmanom našeg tela kao nečijeg vlasništva. To je svest o telu iz perspektive robe jer nije dovoljno samo imati telo već moramo biti sigurni da to telo ispunjava svoj puni potencijal, inače biva protraćeno. Modifikacija tela je odraz poznog kapitalizma, novih tehnologija i globalizacije koji zahtevaju stalnu potragu za somatskom optimizacijom i emitovanjem. Telo je kapital ( Heike Steinhoff ) i ono može biti “uloženo” u fitnes trening, posebne dijete i estetsku hirurgiju a prihodi su vraćeni u obliku dužeg života, boljeg posla ili poželjnijeg partnera.U svojoj umetničkoj praksi Anastasija Pavić sagledava svoje telo i kao socijalni, psihički, fizički, seksualni te diskursivni konstrukt ali i kao mesto otpora. Ona se smelo igra višeznačnošću tela, kao fetiša, robe, objekta, subjekta, simbola i označitelja, ali i pokazanog uzorka pomoću kojeg se otkriva i pokazuje moć, namera ili efekat društvenih totaliteta. Sajber estetika u njenom radu predstavlja ambijentalni kod, podlogu ili scenografiju u kojima njena SF heroina iznova dovodi u pitanje brojne obrasce sopstvenog identiteta odnosno svojih potencijalnih identiteta. Ideja da je identitet istinit samo ako je telo vizuelno transformisano (Steinhoff), dovodi do pojmova samopoboljšanja, samoostvarenja, samoiskustva i određivanja transformisanog tela kao ključnog mesta za pregovore o moći putem stalne potrage za optimizacijom. Anastasija kroz New Body performira preparaciju i anticipaciju kroz stroge rituale održavanja i opsesivne potrage za fizičkim savršenstvom, iznova demonstrirajući pornografiju volje, fetišizujući samokontrolu. U video instalaciji New Body 1 prirodno telo kreće se u pravcu ekstremnog tela kroz podvrgavanje Infrarshape horizontal tretmanu gde u sajber kapsuli ležećeg bicikla umetnica “juri u mestu” za svojim “poboljšanim” oblikom. Savremeni trendovi o unapređenju zdravlja, pravilnoj ishrani i vežbanju akumuliraju sve veći pritisak na lično rekonstruktivno delovanje na telo u ime kondicije koja je istovremeno telesna i psihološka. Upravo to „neadekvatno telo” koje se mora kontrolisati, disciplinovati i nadžirati, transformisati i jeste epicentar savremene anksioznosti i teskobe, ali i izvor velike zarade. U video performansu New Body 2, inspirisana stihom Kanye Westa “And my sheets still orange from your spray tan..”, Anastasija pervertira lepotu do karikature i diskutuje ultimativno konzumeristički pristup ženstvenosti i zavođenju dovodeći ga preteranom upotrebom proizvoda za “ulepšavanje” do tačke ritualnog apsurda. Izožba New Body propituje matrice represije u odnosu na telo i ambicije da se biološka datost preinači kao način oslobađanja od neumitnih zakona prirode, iznova postavljajući pitanje koliko je radikalna promena izraz slobodne volje a koliko prinude.
Anastasija Pavić sa svakim svojim radom napušta okvire prirodne datosti, manipuliše, formira, reformira, deformira i transformira, odabirajući za sebe novo telo odnosno novi identitet.

tekst u katalogu izložbe, Marina Marković

Anastasija Pavić (1998) studentkinja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za Nove medije u klasi profesora Zorana Todorovića. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. U svojoj umetničkoj praksi obrađuje savremena društvena pitanja poput post-cyber feminizma, konzumerizma, međuljudskih odnosa i uticaja interneta na društvo. Svoj umetnički izraz pronalazi u mediju performansa, fotografije, kolaža i crteža.

Sreda, 18. maj u 2000
Kontakt galerija SKC
Predstavljanje pesničke knjige – Uzgredne zabeleške, Nenad Glišić

„Uzgredne zabeleške“ Nenada Glišića, ponešto „konceptualna“ zbirka poezije, jedna je od retkih savremenih pesničkih knjiga koju bi mogli voleti i oni koji misle da poeziju ne vole. Podsetila me, dok sam je čitao, na Zbignjeva Herberta, mada ne mislim da se Glišić svesno naslanjao na „Gospodina Kogita“. Ima u njoj generalno nečeg od poetike vrhunske poljske poezije, ne najmanje u manjku straha da se o važnim temama progovori jasno i precizno, bez fraziranja. U nekim pesmama duhovit, u nekim lapidarno mudar, u nekim detinje zaigran, Glišić, međutim, kroz celu knjigu demonstrira da poezija može, u tek dva-tri stiha, haos sveta dovesti u estetski red kao oni čarobnjaci što u nekoliko sekundi savršeno slože Rubikovu kocku.

(Muharem Bazdulj)

Nenad Glišić rođen je 1972. godine u Kragujevcu. Umetnički i društveno aktivan već tri decenije. „Uzgredne zabeleške“ su njegova petnaesta samostalna knjiga.

Sreda, 18. maj u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Odjeci pesničkog bratstva i sestrinstva

Rezultati bratimljenja gradova iz prethodnih istorijskih epoha danas dolaze na red za istorijsku umetničku i svaku drugu vrstu evaulacije.
Kragujevac i Mostar su svoje bratstvo još pre nekoliko godina počeli da obnavljaju
kroz sport, pozorište, a sada je na red došla i poezija.
Gostovanje kragujevačkih pesnika u Mostaru i mostarskih u Kragujevcu, kao i zbornik koji predstavlja izbor savremenih pesničkih glasova ova dva grada jeste jedan korak u tom pravcu, koji se dogodio u našem Kvartu.

Četvrtak, 19. maj u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – SKC kvArt – La rentrée à la française

Studentski kulturni centar u saradnji sa katedrom za romanistiku FILUM-a, organizovao je veče francuske muzike i poezije u 2021.godini, simboličnog naziva La rentrée à la française. Studenti francuskog jezika i književnosti pevali su moderne francuske pesme i recitovali francusku poeziju.

Učesnici: student II godine, Dušan Novaković, studenti III godine: Katarina Komljenović, Bogdan Bondžić, Nataša Petrović, Erika Ivašku, Slađana Milovanović, i IV godine: Marija Miljević, Mladen Milosavljević.

Saradnja sa kolegama sa Odseka za muzičku umetnost FILUM Kragujevac: klavir i harmonika: Luka Zlatanović, Radoš Petković, Anđela Mujković. Saksofon: Viktor Stojilović.

Petak, 20. maj u 2100
Kontakt galerija SKC
Koncert FUNK SHUI

CENA ULAZNICE JE 300RSD

Iz srca Makedonije dolazi nam FUNK SHUI, kolektiv dovoljno znatiželjan da neprekidno radi na izoštravanju svojih veština u pronalaženju novih načina muzičkog izražavanja.

FUNK SHUI je nastao 2010. godine. Kroz njihove numere proteže se džez, rep, rok, indie pop pa su oni žanrovski sve samo ne homogeni. Sloboda kako lirike, tako i muzike je zaštitni znak ovog benda i ona mu daje jednu celovitu sliku.
Odskočna daska za njih je bio singl METEORI koji je proglašen za Singl godine 2020, od strane regionalne publike muzičkog portala “Balkanrok”. Izdanja koja imaju iza sebe su album prvenac “Aether” 2012., a zatim i “R.E.M.” 2015., kao i EP “Impuls” 2018. i može se reći da sastav prezentuje nešto što je teško definisati kao jedan žanr, već više kao osećaj i uzrok.

Trenutno spremaju treći po redu studijski album, koji najavljuju upravom singlom METEORI. U međuvremenu su se afirmisali na poznatim evropskim festivalima kao što su: MENT Ljubljana, PIN Music Conference, Athens Music Week, Eurosonic ESNS, Mondo.NYC i nedavno Sound City u Liverpulu. Numere koje su bendu dala prepoznatljivost i na domaćoj sceni, osim singla Meteori, su Ne Vreme i Veter.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts