Počinje interaktivna izložba „Ti moraš biti zenitista!“

INSTALACIJA  

TI MORAŠ BITI ZENITISTA! 

17, 18. i 19. MAJ GALERIJA N.EON 16-22H 

17. maj – otvaranje i performansi od 20 časova 

18. maj – stručno vođenje od 20 časova 

(gost prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović) 

19. maj – stručno vođenje od 20 časova 

(gost prof. Slavimir Stojanović Futro) 

Interaktivna multimedijalna instalacija TI MORAŠ BITI ZENITISTA! je  zamišljena za različite galerijske i muzejske prostore i promišlja nasleđe  autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – zenitizma. Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne  zemlje i istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa  „Zenit”, odjeci zenitističkih ideja kako u savremenoj umetnosti tako i u  savremenom društvu. 

Ideje zenitizma – antiratne ideje, verovanje u mogućnost stvaranja novog,  pravednijeg društva i odnosa su i posle sto godina važne i potrebne,  naročito u savremenom trenutku, kada se izgubila vera u mogućnost  stvaranja boljeg sveta. Zenitizam nas poziva da se inspirisani zanosom  umetnika tog doba, ponovo okrenemo velikim vrednostima u čijem centru  je – čovek. 

Instalacija se sastoji iz tri celine, koje predstavljaju originalne radove  umetnica/ka koji se bave savremenim umetničkim odgovorom na ideje  zenitizma. 

U prvoj sobi se nalaze interaktivni ekrani pomoću kojih se upoznajete sa  umetnicima zenitizma. Scene iz video zapisa predstave Zenit – Istorija  jednog zanosa (1994) DAH Teatra, možete kombinovati po svojoj želji i  tako preko interaktivnih ekrana kreirati svoju zenitističku priču. 

U drugoj sobi srećemo se sa video/audio radom i instalacijom Snežane  Arnautović i Ivice Stjepanovića pod nazivom Svakodnevna soba, koji  predstavlja svojevrstan odgovor na ideju zenitizma, kao i kompletne  avangarde na čije korene se savremeni umetnici i danas oslanjaju.

U trećoj sobi nas očekuje umetnički objekt Krst-čiviluk koji je korišćen u  predstavi DAH Teatra Zenit – Istorija jednog zanosa, a delo je umetnika Neše  Paripovića. Atmosferu zenitističkog pokreta u ovoj prostoriji dopunjuje  video rad Za bolju atmosferu Jelene Rubil kroz koji se upoznajemo sa  zenitističkim parolama. 

Četvrta soba nam donosi intimu zenitizma i tu možete pročitati poslednje  pismo Anuške Micić Ljubomiru Miciću koje je on pronašao nakon njene  smrti. Takođe, tu su originalna izdanja časopisa „Zenit“, kao i audio/video  rad Snežane Arnautović pod nazivom Lucid Dream/Happy Time

Prvo veče izložbe očekuje nas nastup četiri performera, koji će dodatno  dočarati atmosferu zenitističkog pokreta i nagnati na razmišljanje da li je  ovaj pokret i dalje aktuelan, prisutan, i na kraju da li su zenitisti i dalje  među nama.  

Imaćemo priliku da čujemo poeziju Ve Poljanskog kroz autorsku muziku, specijalno komponovanu i otpevanu za ovu izložbu. N.EON galeriju će  posetiti i nezaobilazni Majakovski u jednom novom telu, a koji kao i pre sto  godina – ima nešto važno da nam kaže. Ukoliko niste imali prilike da pročitate pisma Anuške i Ljubomira Micića, ova izložba će vam doneti  najintimniji doživljaj zenitističke ljubavi – po jedno pismo biće povećeno i  pročitano svakome ko se prepusti i sedne u zenitističku fotelju. Kroz celu  izložbu svaki posetilac će imati i svoju senku – misterioznog Džoni Džepa koji za sobom ostavlja neizbrisiv trag. 

Naredna dva dana izložbe 18. i 19. maja očekuje nas stručno vođenje kroz  izložbu autorki koncepta, Jadranke Andjelić i Dijane Milošević, od 20  časova, koje će dodatno upotpuniti specijalni gosti. 

Autorka video/audio radova i instalacije prof. dr Snežana Arnautović  Stjepanović će nam se pridružiti 18. maja, dok će 19. maja sa nama biti  dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor Slavimir Stojanović Futro, koji je  dizajnirao plakat za predstavu Zenit – Istorija jednog zanosa.

Koncept: Jadranka Anđelić, Dijana Milošević 

Izvođači: Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović,  Milica Petrović, Zoran Vasiljević 

Objekti, prostor: Neša Paripović 

Video instalacija: Snežana Arnautović 

Video: Jelena Rubil 

Audio: Ivica Stjepanović 

Svetlo: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov 

Organizacija i produkcija: Nataša Novaković, Milica Petrović Marketing: Ivana Milenović Popović 

PR: Tanja Rap 

Fotograf: Đorđe Tomić 

Video dokumentacija: Aleksandar Milošević 

Društvene mreže: Dunja Karanović 

Grafički dizajn: škart

Izvor: DAH Teatar

Related posts