“BAJKA” projekat Voždovačke galerije u Kuli od 12. maja

U prostoru art hub-a Kula u Cetinjskoj 15 od četvrtka 12. maja do nedelje 29. maja u okviru prve izložbene sezone predstavljamo vam projekat „Bajka“ Voždovačke galerije.


Projekat je inspirisan kulom kao arhitektonskom tipologijom koja u kontekstu Beograda često dovodi do nesuglasica i debata (gradska kula, odnosno neboder, bilo da je u pitanju Novi Beograd, novi most ili Beograd na vodi, u javnosti često dovodi do sukoba mišljenja). Jedan mogući odgovor na pitanje zašto je to tako je dominantni, falusni, odnosno maskulini oblik kule, u izvesnoj meri preteći u odnosu na ostatak gradskog tkiva. 

Kula se u bajkama često pojavljuje kao motiv nečeg što je nemoguće dostići: na vrhu kule spava Zlatokosa koju je zarobila zla majka, a princ pokušava da dopre do nje i uspeva tek kad mu Zlatokosa baci svoju dugu kosu da se popne uz nju. U Trnovoj Ružici do kule je nemoguće doći od trnja, a da bi došli u Čardak ni na nebu ni na zemlji prinčevi moraju da bacaju luk i strelu kako bi se popeli.

Konceptualno, ovaj projekat kombinuje temu želje za nedostižnim, i moći koju simbolizuje arhitektura kule. U izvedbi, projekat je multimedijalna platforma koja obuhvata prostorne instalacije, projekcije, performans, scenario i participatorne aktivnosti gde se granica između nastupa i druženja ne prepoznaje uvek jasno. Ova tema delom ima uporište i u odnosima aktera u kompleksu Cetinjska 15, ali i pokušava da dramatizuje i stilizuje odnos maskulinog i femininog, prijateljskog i profesionalnog, umetničkog i svakodnevnog, dok poziva ljude iz beogradskog kreativnog miljea da budu deo Bajke.

Umetnici koji učestvuju u projektu Bajka su: Marija Iva Gocić, WTNS, Vanja Žunić, Marko Obradović, Aleksandar Bursać.

U četvrtak 12. maja u 19:30 h izložbu će otvoriti performans WTNS – teary-eyed, i saw sharper / larmes armées. 

Publika performansa ograničena je na 40 posetilaca. Molimo zainteresovane posetioce da svoje prisustvo najave na mejl kula@kisobran.org

Nakon performansa, od 20h izložba je otvorena za sve posetioce. Zbog audio sadržaja, poželjno je planirati posetu sa zadržavanjem od minimum 15 minuta.

————–

Voždovačka galerija je kustoski projekat nastao 2018. godine, koji vode Natalija Paunić, Aleksandra Stepanović i Marija Bjelić. VG funkcioniše u kontekstu savremene umetnosti, decentralizovane opštine, privida prostora, prostora uma i prihvatanja sopstvenog identiteta. 

Projekat je nomadskog karaktera, u smislu da se lokacije dešavanja i izložbi menjaju. Aktivnosti kolektiva, dakle, nisu vezane za određen prostor, već za duh lokalne zajednice i moguća relevantna pitanja u savremenom trenutku. Sa druge strane, interakcija sa raznovrsnim prostorima se posmatra kao oživljavanje i novo čitanje prostora. Preispitivanjem namena različitih prostora grada, Voždovačka galerija podvlači potencijal kombinovanja perspektiva, čime otvara pitanja identiteta i savremenosti u Srbiji kroz efemernost, nestalnost, tranziciju i spontanost.

Marija Iva Gocić je multimedijalna umetnica rođena 1998. u Beogradu. Kroz svoj rad ispituje međuljudske odnose, te njena dela često nastaju u saradnji sa drugim umetnicima. Nastupa i izlaže svoje radove od 2014. godine, a svoju umetničku praksu održava u korak sa studijama filozofije. Apsolvent je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Filozofija informiše njenu umetničku praksu i obrnuto. Marija je takođe član „Art kultivatora“, nevladinog i neprofitnog udruženja koje se bavi marginalnim i alternativnim oblastima u kulturi. Izlagala je u galerijama „Cvijeta Zuzurić“, „SKC“, „O3one“ i drugim. Deo je eksperimentalnog plesnog ansambla „The Experience“ kao dramski pisac i performer.

WTNS je autorka koja stvara u polju multimedija. Poreklom je iz Pariza. Njena umetnička aktivnost obuhvata poeziju, vizuelne medijume i muzičku produkciju, sve objedinjene u jedinstveno delo. Član je eksperimentalnog IDM i ambijentalnog benda Envélope Cruz kom doprinosi svojom produkcijom i vokalom.

Performans Teary-eyed, i saw sharper / larmes armées izvešće na otvaranju izložbe Bajka. Delo će povezati ples, teatar, poeziju i muzičku produkciju uživo, preplićući razmišljanja o determinizmu, opresiji i delovanju.

Vanja Žunić (1997) je vizuelna umetnica iz Beograda. Završila je osnovne studije na odseku Novih medija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kom trenutno završava master studije na odseku Vajarstva. U svom radu obuhvata teme savremenog iskustva i jezika, sa ciljem stvaranja novih prostora za njihovo preispitivanje i preoblikovanje. Od 2017. godine redovno učestvuje u izložbama i programima u regionu i van. Od 2020. član je kolektiva COMMONS, umetničkog projekta čiji fokus je ispitivanje i zamišljanje institucije budućnosti. Jedan je od osnivača nezavisnog prostora Čubra u Beogradu, otvorenog 2021. godine.

Marko Obradović (1998) je vizuelni umetnik iz Beograda. Kroz svoju praksu najviše se bavi slikarstvom i tematikama zazornog i transhumanizma. Trenutno je na master studijama slikarstva na FLU u klasi prof. Simonide Rajčević, gde je završio i osnovne studije. 

Markovi radovi istražuju pozicije zazornosti i ranjivosti kroz identitete njegovih subjekata i inspirisani su horor filmovima i pop kulturom. Ambivalentnost ovih likova i situacija otkriva psihološku prekretnicu koja zamagljuje linije dihotomija žrtva – napadač, požuda – gađenje i humor – horor. Svako delo je specifična vrsta studije karaktera namenjena da bojom i humorom privuče posmatrača ka nelagodnim i liminalnim situacijama prikazanim na delima.

Aleksandar Bursać (1990) je arhitekta i 3D vizuelni umetnik. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i u Londonu na master studijama na AA Design Research Lab programu. Živi u Londonu, gde trenutno radi za Heatherwick arhitektonski studio. Glavni medijum kojim se bavi u ličnom radu su simulacija / animacija i 3D modelovanje. Koristeći se kompjuterski-generisanim procesima i alatima, ispituje granice i raspone artificijelno oblikovanih trodimenzionalnih pejzaža. 

Linkovi :

FB event : https://www.facebook.com/events/682388913031344/682422199694682/

https://www.facebook.com/kulacetinjska

https://www.instagram.com/kula_cetinjska/

https://www.instagram.com/vozdovackagalerija/

Izvor: Kula

Related posts