Milenko Ratković i Aleksandar Ćurković dobitnici Nagrade „Marko Miljanov“

DODIJELjENA KNjIŽEVNA NAGRADA “MARKO MILjANOV“

LAUREATI RATKOVIĆ I ĆUKOVIĆ

Žiri Udruženja književnika Crne Gore u sastavu: Višnja Kosović (predsjednica), Perivoje Popović i Vladimir Č. Popović (članovi), na sjednici održanoj 2. maja, 2022. godine, jednoglasno je donio

ODLUKU

da se književna nagrada UKCG “MARKO MILjANOV“, za jubilarnu 2021. godinu (75 godina postajanja i rada UKCG) dodijeli književnicima MILENKU RATKOVIĆU i ALEKSANDRU ĆUKOVIĆU.

OBRAZLOŽENjE

Riječ je o renomiranim autorima sa dva generacijska, vokacijska i stilska pola, te tako laureati i simbolično potvrđuju temeljne vrijednosti kojima UKCG decenijama snaži i unaprjeđuje književno i ukupno kulturno postanje Crne Gore, na temeljima koje su nenadmašno postavila narodna etika i epika, Njegoš, Marko i Ljubiša i njihovo neposredno i trajno stvaralačko nasljeđe.

MILENKO RATKOVIĆ je doajen, jedan od najstarijih i najistaknutijih pisaca za djecu, preciznije utemeljivača književnosti za djecu i mlade u Crnoj Gori. Nagrađena knjiga „Čamac za žebe“ potvrđuje njegovu plodotvornu misiju na način dostojan posebnog mjesta u ukupnosti datog stvaralaštva na prostorima bivše Jugoslavije kroz skoro čitav životni stvaralački vijek – već je dobrano zagazio u 10. deceniju života i preko 75 godina stvaralačkog rada. On je dostojni pisac našeg djetinjstva, naših čitanki i obaveznih i biranih lektira.
Žiri osjeća posebnu ličnu radost što se na ovaj način makar dijelom ispravlja nepravda prema stvaralačkom djelu i ličnosti MILENKA RATKOVIĆA kao i prema cjelini književnosti za djecu i mlade u Crnoj Gori.

ALEKSANDAR ĆUKOVIĆ je izrazit predstavnik današnjeg vremena, u tako rijetkom istinskom rzumijevanju čovječnosti i već širokoj javnosti i izvan Crne Gore, dobro poznat kao agilni i predani književnik, publicista i editor. Njegovu nagrađenu knjigu „Herostratov asistent“ Žiri ove velike Nagrade u kome je sudjelovala i istaknuta pjesnikinja i filosofesa, doživio je kao paradigmu koja njenog autora čini jednim od vodećih naših stvaralaca najmlađe generacije, što opet čvrsto uvezuje sjajnu prošlost, širinu, domete i budućnost stvaralaštva koje već decenijama njeguje, njedri i visoko vaspostavlja upravo UKCG. Posebno je potrebno istaći da mitsku antičku ličnost imena Herostrat, Ćuković iz našeg stoljeća posmatra u kontra smjerovima tumačenja da li je taj grčki mladić iz davnina imao samo namjeru da sebe učini slavnim ili je u isto vrijeme i pobunjenik pred činom neposrednog rođenja Filipovog sina Aleksandra budućeg Makedonskog Velikog, pošto je Filip, recimo i po znamenitom Ciceronu („filipike“), poiman kao tiranin – nije samo naše vrijeme doba za tiraniju vlasti.

Konačno, većina odabranih djela koja su došla do ovog Žirija bila su dostojna učešća na ovom velikom stvaralačkom nadmetanju. Dobitnici su zaista u svakom smislu nesporni, ali smatramo da su, pored ostalih, i „BESANICA“ MILIJE PAJKOVIĆA, „NENAPISANE PRIČE“ DANILA JOKANOVIĆA“ i „BOG U BIRTIJI“ BORISA JOVANOVIĆA, knjige koje potvrđuju njihov dosadašnji književni renome i neminovno zaslužuju posebno mjesto u Leksikonu odlikovanih riječi – da u najozbiljnijem sistemskom smislu parafraziramo podnaslov knjige Borisa Jovanovića.

Žiri se javno zavaljuje Upravi UKCG, predsjedniku UKCG NOVICI ĐURIĆU i posebno autorima knjiga „na mukama“ kojima su njegovi članovi bili tako čestito počašćeni i stvaralački obogaćeni.

Izvor: UKCG

Related posts