Uručena nagrada Terpsihora Ani Ignjatović Zagorac

U utorak je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljena nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) 

Nagradu je dobila Ana Ignjatović Zagorac, igračica i pedagoškinja savremene igre, članica Bitef Dance kompanije.

Hvala vam, zaista sam od srca dirnuta, pogotovu što je ovo prvi put da neko ko se bavi savremenom igrom dobije ovako važnu nagradu. Ja se nadam i verujem da je ovo samo prva u nizu, jer ti ljudi to zaslužuju . Hvala mojoj Bitef Dance ekipi, bez kojih ne mogu da zamislim ni jedan jedini dan i mislim da su oni razlog zbog kog ja još uvek igram…izjavila je primajući nagradu Ana Ignjatović Zagorac.

Specijalna pohvala uručena je Mioni Petrović, savremenoj igračici, performerki, takođe članici Bitef Dance kompanije. 

’’Veoma sam srećna i uzbuđena. Ali i vrlo zahvalna svim mojim suigračima. Zahvaljujići vama a i ovakvim stvarima dobivam snagu i energiju i podstrek da nastavim da stvaram  i da se usavršavam i kao čovek i kao igrač’’- Iizjavila je Miona Petrović

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2022. godini, jedanaesti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO. 

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Olga Olćan Miljević solistkinja Baleta Narodnog pozorišta i prošlogodišnja laureatkinja Terpsihore, Anđelika Petrović prvakinja Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo i Jovana Grujić savremena igračica i pedagoškinja savremene igre.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Iz obrazloženja žirija za Nagradu Terpsihora:

Ana Ignjatović Zagorac jedna od utemeljivačica savremene plesne scene u Srbiji a od samih početaka igračke karijere radila je na afirmaciji savremene igre u regionu i unapređenju njene pozicije na kulturnoj sceni. 

Slobodna je umetnica, članica trupe Bitef Dens kompanije i pedagoškinja savremene igre u Baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu. 

Odigrala je veliki broj zapaženih uloga na sceni Bitef teatra, KPGT-a, Madlenianuma u predstavama domaćih i inostranih koreografa, a dobitnca je i velikog broja nagrada i priznanja od čega su najznačajnije Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i „Smiljana Mandukić“ Udruženja baletskih umetnika Srbije za najbolju interpretaciju u savremenoj plesnoj predstavi „Želeće mašine“.     

Žiri posebno naglašava da je Ana požrtvovana u pedagoškom rada stvaranja budućih igrača i njihovom usavršavanju u oblasti savremene igre, te je ova Nagrada skromno priznanje za njen culokpan umetnički opus uz želju da je još dugo gledamo na sceni.

U obrazloženju Specijalne pohvale žiri navodi: Miona Petrović je svoj prvi kontakt sa umetničkom igrom ostvarila u Studiju za klasičan baleta kod pedagoškinje Jelene Katić, a četiri godine kasnije u Dečijem kulturnom centru nastavlja usavršavanja u polju modernog baleta kod Olge Vučković, džez balet kod Ete Kovačević i Dragane Stanisavljević. 

Slobodna je umetnica, igračica savremene igre, performerka, koreografkinja i članica Bitef Dens kompanije. 

Ostvarila je veliki broj uloga na sceni BITEF teatra, Madlenianuma, u okviru Balkan Dance Project kao i samostalnih produkcija.

U toku ove sezone uradila je koreografiju za „Skok u vodu“, premijerno je nastupila u predstavi „Drveće pleše“ Dah teatra i „Maria de Buenos Aиres“ sa Tanguango kvartetom, publici je predstavila i svoju koreografiju u okviru projekta „Telo u fokusu“ u Studentskom kulturnom centru. U saradnji sa izraelskim koreografom Joramom Karmijem, predstaviće na se na drugoj ediciji Festivala Sola u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Barka 28. maja ove godine.

Miona Petrović usavršava se stalno tokom svoje profesionalne karijere te je na tom putu i nastvaila svoje školovanje na Institutu za umetničku igru na odseku koreografija.

Žiri posebno naglašava Mionin snažan doprinos savremenoj igri u našoj zemnji te ovom Specijalnom pohvala odaje poštovanje i podršku za dalje uspehe.

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Svetski dan igre svečano će biti obeležen u petak 29. aprila proslavom 200-te predstave baleta „Ko to tamo peva“ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u Studentskom parku biće izvedena predstava Dah teatra „Drveće pleše“ a na sceni Madlenianum opere i tetara biće izveden Gala koncert „Praznik igre“ studenata Instituta za umetničku igru i Kompanije Balet mladih.

Povodom Svetskog dana igre Alisa Oravec, studentkinja doktorskih studija Umetnička igra i performans na Institutu za umetničku igru, postavila je instalaciju Dva dela mene na Cvetnom trgu u kućici Kulturnog centra Beograda.

Izvor: Preventer

Related posts