Program SKC Kragujevac od 18. do 24. aprila 2022.

Ponedeljak, 18. april u 2000
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday – Iva Paunović Kvartet + Nikola Cvetković

Ovog ponedeljka uživaćete u vokalnim jazz standardima u izvođenju kvarteta Ive Paunović. Sastav kvarteta čine Aca Pejčić na klaviru, Ivan Stanković na kontrabasu i Nikola Radojičić na bubnju. Kao gost priključiće se Nikola Cvetković na trubi.

Utorak, 19. april u 2000
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Drive my car

ULAZ SLOBODAN

Režija: Rusuke Hamaguči
Žanr: drama
Trajanje: 169 minuta
Proizvodnja: Japan

Osim što je na sjajan način uspeo da dočara Murakamijevu genijalnost na filmskom platnu, film ”Povezi me” je u ovogodišnjoj trci za Oskara u čak 4 kategorije – za Najboljeg reditelja, Najbolji film stranog govornog područja, Najbolji adaptirani scenario i Najbolju fotografiju. Premijeru je imao u Kanu 2021. gde je osvojio nagradu za Najbolji scenario, a nastao je po pripovetki Harukija Murakamija ”Drive My Car” koja je deo zbirke pripovedaka ”Muškarci bez žene”.

Film prati pozorišnog reditelja Nišijimu Hidetošija srećno oženjenog scenaristkinjom. Sve dok jednog dana ona iznenada ne nestane, na zagonetan način, tako karakterističan za Murakamijeve likove. Dve godine nakon njenog nestanka, Hidetoši počinje da režira dramu na festivalu u Hirošimi. Za vozača dobija najćutljiviju ženu koju je ikada sreo. Između vožnji, počinju da se otkrivaju tajne iz prošlosti kao i srdačne ispovesti i taj susret će mu biti značajniji nego što je u početku i mogao da pretpostavi.

Sreda, 20. april u 1900
Kontakt galerija SKC
Predstavljanje knjige iz edicije Novo Stablo – Povorka ideja, Olga Dragaš

Olga Dragaš, pesnikinja koja je u prethodne četiri godine svoje umetničke aktivnosti u okviru Književne radionice SKC ostavila dubok trag, došla je do svog prvog samostalnog naslova.
Izgradivši svoju stvaralačku ličnost u skladu sa savremenim i neoavangardnim senzibilitetom kroz pesničke performanse, kroz živi odnos sa poezijom i sa idejama istovremno, Olga je reagujući na nadražaje iz spoljnog svetam svojim pesničkim refkleksom odgovorila u formi nepretencioznog istraživanja; izgradnje svog puta čiji dosadašnji rezultat možemo videti među koricama knjige Povorka ideja.
Od minijatura, preko pravih haikua koji imaju funkciju naslova ciklusa, do razigranih nešto dužih formi, stvorena je jedna skladna celina koja najavljuje prve zrake jedne nove pesničke zvezde koja se nalazi i na samoj korici knjige.

Sreda, 20. april u 2100
Kontakt galerija SKC
Solo koncert – Dejan Ilijić

ULAZ JE BESPLATAN

Dejan Ilijić ovim koncertom najavljuje album „Dyad III“ koji ce se pojaviti tokom 2022. godine.
Samostalno i kao lider sastava EYOT, Dejan Ilijić je nastupao u više od dvadeset pet zemalja širom sveta (USA, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka…).

Do sada je objavio pet solo albuma za klavir, koja su izdata za američko i srpsko tržište: „Eyot“ (2006, Ninety and Nine Records), „The Journey“ (2011, Magnatune), „Sun“ (2012, Magnatune), “DYAD” (2019, Metropolis), “DYAD II” (2020, Distrokid) kao i albume u saradnji sa američkim muzičarem Kentom Gustavsonom, „I am Here“ (2009, Ninety and Nine Records) i engleskim trubačem Pitom Džažom, “The Band of Waites” (2021, Vydia).
U Ilijićevoj muzici se ističu emotivnost i energija sa kojima prilazi svakom delu, i to je postao zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako muzike sastava EYOT, tako i njegovog solo rada.
Od samostalnih nastupa izdvajaju se koncerti na festivalima „Constantinus“ u Nišu, „Karusel“ u Čačku, „Piano City“ u Novom Sadu, „International Jazz Day“ u Beogradu, turneja po salama Bugarskog nacionalnog radija (Sofija, Blagoevgrad, Plovdiv), kao i koncerti u Vašingtonu i Njujorku sa Kentom Gustavsonom.

Komponovao je muziku za dokumentarne filmove i televizijske emisije, emitovane na mnogim regionalnim i nacionalnim televizijskim stanicama u Srbiji i na međunarodnim festivalima u inostranstvu.

Sreda, 20. april u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Lepa li si, Stojanović Olga! Vida Stanisavac Vujčić

Predmet rada je portret majke i ćerke koji putuje kroz različite medije i tehnike. Dominantna pojava je autoportret koji vodi dijalog sa likom svoje majke u dvodimenzionalnim i trodimenzialnim likovnim formama. Dva slična ženska lika se sudaraju, stapaju, poklapaju, prožimaju i zaobilaze. Prisutno je pitanje porodičnih intimnih osećanja, bliskosti i udaljenosti. Sticajem prirodnih okolnosti, tema je odnos dve žene i prelamanje njihovih svetova ali se razmatraju opšta pitanja identiteta u bezvremenom prostoru.

Četvrtak, 21. april u 2100
Kontakt galerija SKC
Predavanje – Kritičko suočavanje s nacističkom prošlošću, Centar za studije sećanja pri Univerzitetu u Kragujevcu

ULAZ SLOBODAN

Povodom 22.aprila, Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu,
Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Centrom za studije sećanja pri Univerzitetu u Kragujevacu organizuje predavanje: Kritičko suočavanje s nacističkom prošlošću u romanu U senci moga brata (2003) Uvea Tima.

Gonjen neophodnošću da razjasni važne delove sopstvene biografije, ali i da nama i sebi približi sliku generacije koja je odrastala usred rata vođenog u ime nacističkih ideala, Uve Tim piše o svom bratu, krivici i sećanju.

Predavač: doc.dr Milena Nešić Pavković

Četvrtak, 21. april u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – IPA i Tvining projekti EU u Srbiji

Šta su IPA fondovi i koji je njihov značaj za Srbiju na njenom putu ka EU ?

Koji su prioriteti finansijske pomoći EU usmerene ka Srbiji i kako se oni određuju ?

Kakvo je iskustvo zemalja Zapadnog Balkana u korišćenju sredstava iz ovih fondova usmerenih ka postizanju evropskih standarda ?

Samo su neka od pitanja i tema koje ćemo otvoriti na tribini pod nazivom IPA i Tvining projekti EU u Srbiji.

Razgovarali smo sa dr Aleksandrom Jovanović, koja radi na poziciji viši savetnik u Odeljenju za evropske integracije u Skupštini Srbije.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts