Otvaranje NGVU izložbe „Sobe sa pogledom“ Janisa Mihosa

Nova galerija vizulenih umetnosti (NGVU – Kralja Milutina 49/I) vas sa ponosom poziva na otvaranje izložbe Sobe sa pogledom, umetnikaJanisa Mihosa, u nedelju, 10. aprila, koju otvaramo grupnim performansom sa početkom u 19h.

U pitanju je celoviti audio-vizuelni projekat umetnika Janisa Mihosa. Konceptualizacija i razvoj projekta odvijali su se tokom njegove umetničke rezidencije u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, gde će ovom prilikom biti i predstavljen kao njegova samostalna izložba. Razvoj projekta je tekao uz dijalog sa kustoskinjom izložbe, Nadeždom Kirćanski.

Izložba “Sobe sa pogledom” je pažljivo konfigurisana kao posrednik u uznemirujućem odnosu između informacije, čula, slike, pamćenja i sećanja, kroz svoja tri dela – “Trpezarija”, “Dečija soba” i “Pogled”, od kojih je svaki izdvojen u zasebnu sobu. Prostor za ovakvu medijaciju nastaje dok su naša čula uzrujana i uključena u participativni prostor. Svaka soba je drugačije iskustvo, složena jukstapozicija različitih medija koji zajedno stvaraju jedan grupni audio-vizuelni performans i dve imerzivne interaktivne audio-vizuelne instalacije.

Izložba će biti otvorena do 28. aprila, a predviđen je i prateći program, kojim će osim standardnih vođenja, biti organizovane i radionice koje će voditi umetnik Janis Mihos.

Janis Mihos je grčki umetnik koji se bavi zvukom, komponuje i izvodi muzičke kompozicije, većinom pod uticajem musique concrète pokreta, a takođe se bavi i zvučnim instalacijama, koristeći ručno pravljene ili circuit bended električne uređaje, field recordings, senzore i razne objekte. Na radionicama, koje će voditi svake nedelje do kraja izložbe, govoriće se o konverziji analognih vrednosti u digitalne podatke – svetlost, udaljenost, dodir – u zvuk. Kako napraviti DIY analognu elektroniku, kao i interfejse zasnovane na Arduinu? Integracija ovih jedinica u interaktivni umetnički projekat. Obrada signala.  

Prijave za radionice mogu se poslati na adresu: yannismihos.contact@gmail.com

Izvor: NGVU

Related posts