Objavljena bajka o Jeleni J. Dimitrijević

Kanadaska izdavačka kuća Ukiyoto Publishing objavila bajku čija je glavna junakinja srpska književnica Jelena J. Dimitrijević (1862-1945)

Srpska književnica, svetska putnica i dobrotvorka Jelena J. Dimitrijević po prvi put je postala glavna junakinja bajke. Naime, kanadaska izdavačka kuća Ukiyoto Publishing objavila je publikaciju Wide Awake u kojoj se našlo nekoliko priča na engleskom jeziku, između ostalih i bajka o Jeleni J. Dimitrijević pod naslovom „Devojčica sa zlatnom olovkom” (The Girl With a Golden Pen) čiji je autor Ana Stjelja. Ovo je posebno značajan književni poduhvat imajući u vidu da se ove godinež obeležava jubilej – 160 godina od rođenja Jelene J. Dimitrijević.

Ova izdavačka kuća, početkom marta raspisala je konkurs za priče i bajke o ženama, kao poziv autorima za slanje rukopisa priča i bajki koje za cilj imaju osnažavanje devojčica i žena, uz ove inspirativne redove:

Nije li sjajan osećaj kada počnete da vidite stvari jasno? Da li ćete svojim pričama pomoći drugim ženama da ostvare istu viziju? Šta kažete na deljenje inspirativnih priča (fikciju) o ženama koje prevazilaze izazove? Žene ne moraju biti definisane kompromisima, povinovanjem, žrtvama, ropstvom i patnjama u tišini.

Inače, bajka pod naslovom „]Devojčica sa zlatnom olovkom” (The Girl With a Golden Pen) nastala je tokom kreativne radionice UN Žene (UN WOMEN ECA) za Evropu i Centralnu Aziju koju je srpska književnica Ana Stjelja pohađala tokom 2021. i koju je uspešno završila. Tokom ove radionice imala je priliku da predstavi lik i delo znamenite Srpkinje Jelene J. Dimitrijević, kao i njenu kulturnu zaostavštinu te značaj za srpsku kulturu i njeno povezivanje sa svetom. Kao rezultat tog rada, nastala je i bajka čija je glavna junakinja upravo Jelena J. Dimitrijević koja (kao devojčica po imenu Jelena) kroz niz maštovitih i fantastičnih situacija pokušava da se hrabro izbori za svoju slobodu i postane pisac, u okrutnom svetu muškaraca (oličenog u kraljevstva zlog i mrzovoljnog kralja) u kome nema mesta za žene slobodnog duha te onih željnih znanja i spremnih na borbu za svoju ravnopravnost.

Osim što ima za cilj da kroz bajkoviti mizanscen progovori o životnom putu Jelene J. Dimitrijević, ova bajka ima cilj da postakne decu (posebno devojčice) da pre svega zavole knjigu i čitanje, da shvate značaj obrazovanja da promišljaju o svetu oko sebe, da budu svesni značaja očuvanja prirode i da se upoznaju sa značajem kulturne raznolikosti, odnosno prihvatanja različitosti. Ova bajka tretira više aspekata i pisana je tako da bude u svakom smislu edukativna, ali i da istovremeno bude i interaktivna i da komunicira sa decom, postavljajući im zanimljiva pitanja i pokrećući neke veoma značajne teme na koje bi sa decom trebalo razgovarati još od ranog detinjstva.

Publikacija Wide Awake objavljena je na Međunarodni dan knjige za decu, i na dan rođendana Hansa Kristijana Andersena.

Izvor: Kulturne novine

Related posts