Zvezda serije „La Casa de Papel“ otvara prvu sezonu podkasta „Moja španska priča“

„Iberijsko poluostrvo je za mene kontinent“, tvrdi glumac Darko Perić gostujući u prvoj epizodi novog podkasta Instituta Servantes u Beogradu pod nazivom „Moja španska priča“ (España Contada).

Kako izgleda živeti u Španiji, ali sa srpskim korenima? Koje se predrasude o Špancima najpre ruše, a koje potvrđuju? Da li je za život u Španiji neophodno poznavanje španskog jezika? Kako izgleda graditi profesionalnu karijeru u toj zemlji? Gde se najlakše pronalaze tragovi Srbije u Madridu, Barseloni, Marbelji ili Valensiji? I kako uopšte izgleda svakodnevica naših ljudi u različitim krajevima Španije?

Podkast „Moja španska priča“ (España Contada) donosi odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja. Gosti podkasta poreklom su iz Srbije, ali su svoj život i karijeru nastavili da grade u Španiji. Ovaj audio format poslužiće kao platforma za razmenu iskustava, po koji savet ili preporuku za bliže upoznavanje španske kulture, tradicije, savremene umetničke scene, ali i za generalnu demistifikaciju života u toj zemlji.

Gost prve epizode, koja je premijerno emitovana sredinom marta, bio je glumac Darko Perić, zvezda planetarno popularne serije „La Casa de Papel“.

„Iberijsko poluostrvo je za mene kontinent“, izjavio je Perić, govoreći o svom životu u Španiji, da bi potom izdvojio Meridu kao jedno od omiljenih mesta u toj zemlji. „Ja sam iz Kladova, gde je Trajan napravio most kad je osvajao Dakiju. Snimao sam nešto u Meridi. Taj gradić je Rim u minijaturi. Tamo je Trajanov luk na dve hiljade kilometara razdaljine od Srbije.“

Celu epizodu možete da preslušate na sajtu mojaspanskaprica.com, kao i na YouTube kanalu.

YT link prve epizode: https://youtu.be/pgU0pC__8R8
Prva sezona, koja broji četrnaest epizoda, posvećena je ličnostima iz sveta kulture, onima koji su deo španske umetničke scene, predaju na univerzitetima širom Španije, marljivo rade na predstavljanju i povezivanju srpskih i španskih umetnika. Njihovo višegodišnje iskustvo na španskim meridijanima pokretač je za razgovore koje vodi novinarka i spisateljica Ana Vučković Denčić. Osim toga, svaka emisija podkasta doneće i zanimljive priče o srpsko-španskim vezama koje priprema i uređuje novinarka Maja Sikimić.

Već u sledećoj epizodi, koja će premijerno biti emitovana 31. marta, gostuje Maja Vasiljević, autorka emisije „Rumbo al Este“ koja se emituje na španskom nacionalnom radiju. Kroz ovu emisiju Vasiljević španskoj publici godinama predstavlja najzanimljiviju muziku iz naših krajeva, a osim ličnih impresija o životu u Španiji, govoriće i o tome kako je bilo graditi novinarsku karijeru u zemlji čiji jezik vam nije maternji, kao i da li je balkanska perspektiva prednost ili otežavajuća okolnost na tom putu.

Podkast „Moja španska priča“ (España Contada) nastao je u saradnji Instituta Servantes u Beogradu i Ambasade Španije u Beogradu. Organizacionu i tehničku podršku pružile su producentska kuća Gulu Gulu Presenta i platforma Podcast.rs.

Foto: Filip Martinović

Izvor: Servantes

Related posts