44. Salon arhitekture Muzeja primenjene umetnosti

  1. Salon arhitekture 30.3. 2022 – 30. 4. 2022.

Muzej primenjene umetnosti

Vuka Karadžića 18

Svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada:

Sreda, 30. mart 2022. u 19 sati

Izložbu će otvoriti:

Biljana Jotić, v.d.direktora Muzeja primenjene umetnosti

Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za spomenike

Maja Lalić, su-osnivačica Ženskog arhitektonskog društva i predsednica organizacije Mikser

Autori koncepta:
Muzej primenjene umetnosti
Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD)
Projekat PreSalona

Dizajn vizuelnog identiteta:

Dejana Cvetković

Dizajn prostorne postavke izložbe:

Moderni u Beogradu

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

  1. Salon arhitekture biće održan od 30. marta do 30. aprila 2022. godine pod sloganom Zaokret. Posvećen je aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova. U cilju uključivanja različitih perspektiva i šireg promišljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept predstojećeg Salona je osmišljen kroz saradnju Muzeja primenjene umetnosti sa timovima Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) i projekta PreSalona, posvećenog umrežavanju i razmeni iskustava u nastavnom procesu četiri fakulteta arhitekture i dizajna. Osim što će dati sveobuhvatan prikaz savremene nacionalne produkcije, Salon će biti platforma za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi oko centralne problemske teme Zaokret.

Žiri 44. Salona arhitekture, u čijem sastavu se nalaze arhitekti: Zoran Dmitrović, Dubravka Đukanović, Slaviša Kondić i Iva Čukić, od 330 radova koji su prijavljeni na konkurs, izabrao je 97 radova za izlaganje i rasporedio ih u kategorije; Arhitektura, 20 radova; Urbanizam, 2 rada; Zaštita graditeljskog nasleđa, 8 radova; Virtuelna arhitektura, 2 rada; Enterijer, 8 radova; Eksperiment i istraživanje, 18 radova; Publikacije, 11 i Arhitektonska kritika, 1. Svojevrstan zaokret organizatori Salona su učinili uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura – kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove. Izvan konkurencije za nagrade je 10 konkursnih projekata i 17 studentskih radova. Među učesnicima ima autora iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Na ceremoniji otvaranja, žiri, u navedenom sastavu, kome će se priključiti gošća iz Londona, arhitekta Diana Dina, dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama. Na posebnoj svečanosti (14. aprila) prvi put biće uručena nagrada „Jelisaveta Načić“, koju je ustanovilo Žensko arhitektonsko društvo i koja će se dodeljivati i narednih godina.

U sklopu ovogodišnje koncepcije ŽAD je osmislio anketu na koju učesnici i drugi akteri iz struke mogu anonimno da odgovore i tako daju svoj doprinos izložbi i istraživanju. Zajedno sa učesnicima Salona, ali i širom arhitektonskom zajednicom, tragaće se za odgovorima na pitanja: kakva bi trebalo da bude, a koja je aktuelna društvena uloga arhitektonske i urbanističke struke u Srbiji; kako se arhitekti odnose prema činjenici da je dugoročno strateško promišljanje izgradnje društva kroz prizmu zajedničkog interesa i dobrobiti izgubilo primat u korist tržišno orijentisane arhitekture; prepoznaje li se potreba za zaokretom ka vrednovanju stručnih doprinosa u domenima održivosti, cirkularnosti, društvene inkluzivnosti i odgovornosti ili je percepcija uspeha struke zasnovana isključivo na komercijalnoj vrednosti arhitektonskog proizvoda; koliko struka veruje u svoju emancipatorsku, obrazovnu i vizionarsku ulogu i ličnu odgovornost arhitekte; da li je i koliko važna konsolidacija struke i uspostavljanje konsenzusa oko elementarnih vrednosti: društvena, ekološka i kulturološka održivost, rodna ravnopravnost i društvena inkluzivnost, participacija i transparentnost procesa, multidisciplinarnost, otvorenost i dostupnost, zdravlje i dobrobit, tehnološke inovacije u službi čoveka.

U realizaciju ovogodišnje manifestacije Muzej je uključio veći broj volontera. Na ovaj način, pružili smo mogućnost mladim ljudima da steknu dragoceno iskustvo koje će im pomoći u budućem profesionalnom radu.

Prateći program Salona arhitekture uvek donosi niz zanimljivih tema, događaja, gostiju i izložbi. Osmišljen je intezivan prateći program za 44. Salon arhitekture. Paneli, radionice i predavanja održavaće se utorkom i četvrtkom od 18 sati. Stručna vođenja kroz izložbu biće sredom u 18 sati i subotom u 13 sati.

Za detaljnije informacije pratite nas na društvenim mrežama i sajtu muzeja www.mpu.rs

Izvor: MPU

Related posts