Dani srpskog filma u Zagrebu posvećeni Sonji Savić

U Zagrebu su od 7. do 10. marta održani 4. Dani srpskog filma, koje Jugoslovenska kinoteka organizuje u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem, ambasadom Srbije u Hrvatskoj i kinom Tuškanac.

Program je nastavljen posle dvogodišnje pauze, prouzrokovane pandemijom korona virusa, a ovoga puta bio je posvećen glumici Sonji Savić (1961-2008), u okviru ciklusa Portreti.
U ime Jugoslovenske kinoteke filmsku reviju u prepunom kinu Tuškanac otvorio je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović. U delegaciji Kinoteke bio je i Dragan Marinković, zadužen za odnose sa javnošću Jugoslovenske kinoteke.

Program u spomen na jedno od najvećih glumačkih lica jugoslovenskog filma osamdesetih godina prošlog veka prikazan je u sklopu filmske manifestacije „Ponovo radi bioskop“, koja se bavi srpskim filmom i jugoslovenskom filmskom baštinom.

Ciklus je otvoren kultnim filmovima „Davitelj protiv davitelja“ Slobodana Šijana i „Šećerna vodica“ Svetislava Bate Prelića. Usledili su „Una“ Miše Radivojevića, „Jug-jugoistok“ Milutina Petrovića, „Život je lep“ Bore Draškovića, slovenačko-hrvatska koprodukcija „Od groba do groba“ Jana Cvitkoviča, kao i hitovi „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića i „Mi nismo anđeli“ Srđana Dragojevića.

Uz filmski program otvorena je i prateća izložba „Devojka iz grada“, deo stalne postavke Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Sonjinom rodnom gradu Čačku.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts