U Baletu SNP-a počele probe baleta „Ana Karenjina“

U Baletu Srpskog narodnog pozorišta u toku su prve probe baletske predstave „Ana Karenjina“ koju, prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja i na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, postavlja koreograf Krunislav Simić.

Krunislav Simić je u Srpskom narodnom pozorištu postavio koreografije predstava „Kraljeva jesen, „Grk Zorba“ (prem. obnova 8. oktobra 2016), „Majerling“, „Dama s kamelijama“.

Priču o Ani Karenjinoj Krunislav Simić odavno želi da prenese na scenu, a upravo je mlada prvakinja Baleta SNP-a, Ana Đurić, ona koju vidi kao savršenu umetnicu koja može da dočara kompleksnost intrigantnog i tragičnog lika Ane Karenjine.

Ideja koreografa je da na scenu u potpunosti prenese Tolstojevu priču o ljubavi, napuštanju, strasti, izdaji, ostrašćenosti koje, u vrtlogu agonije i ekstaze, vode do potpunog uništenja, ne samo Ane, nego i svih koji je okružuju.

Kostimi koje kreira kostimograf Mirjana Stojanović Maurič u stilu su epohe koju roman opisuje, ali donekle osavremenjen, tek toliko da bi neometano pratili pokrete igrača.

Osim koreografije i režije Krunislav Simić pravi izbor muzike i piše libreto. Dirigent je Mikica Jevtić, scenograf predstave je Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dizajner svetla Marko Radanović, a u glavnim ulogama su prvaci Baleta Srpskog narodnog pozorišta – Ana Đurić u ulozi Ane Karenjine i Andrej Kolčeriu kao mladi oficir Aleksej Vronski.

Asistent koreografa je Oksana Storožuk, baletski pedagog je Ala Širkevič.

U predstavi nastupaju i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Premijera ovog baleta u dva čina planirana je za 14. maj 2022, na sceni „Jovan Đorđević“ i trajaće dva sata sa jednom pauzom.

Krunislav Simić

Uporedo sa pohađanjem Srednje baletske škole „Lujo Davičo“ u Beogradu, studirao slikarstvo na Odseku za konzervaciju i restauraciju na Višoj pedagoškoj akademiji u Beogradu. Debitovao u NP Beograd u predstavi „Darinkin dar“, postepeno preuzimajući glavne muške uloge u klasičnom i savremenom repertoaru. Od 1988. godine bavi se koreografsko-režijskim radom. Specifičan smisao za uobličavanje likova i snažna scenska ekspresija omogućili su mu da ostvari mnogobrojne značajne uloge u kojima je radio samostalno ili s baletskim ansamblima: NP Beograd, SNP, Madlenianum. Nastupao na svim scenama u zemlji i inostranstvu. Značajne uloge: Mladić („Pokajnik“), Lakrdijaš („Labudovo jezero“), Gospodin Ka („Dama s kamelijama“), Franc („Kopelija“), Per Gint („Per Gint“), Puk („San letnje noći“), Samson („Samson i Dalila“), Rob („Šeherezada“), Đuraško („Jelisaveta“), Aleksis Zorbas („Grk Zorba“).

Bio je član žirija na prvom takmičenju koreografskih minijatura u Beogradu (1997) i član žirija za nagradu „Dimitrije Parlić“ (2000). Za igračka dostignuća dobio je Nagradu „Baletskog festivala“ u Ljubljani (1985, „Per Gint“) i dve Godišnje nagrade NP Beograd. Kao koreograf, nagrađen Zlatnom plaketom na Međunarodnom takmičenju koreografa u Novom Sadu (1988, „Pieta“), Godišnjom nagradom NP Beograd (1991, „Pokajnik“, 2006, „Kraljica Margo“), Godišnjom nagradom SNP-a (1992, “Kraljeva jesen“, 1994, „Grk Zorba“ i 2002, „Majerling“) i najvišim priznanjem u oblasti baletske umetnosti, koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije – nagradom „Dimitrije Parlić“ (1999, „Orfej u podzemlju“). Godine 2007, povodom desetogodišnjice rada Madlenijanuma, dobio međunarodnu nagradu za vrhunski doprinos u savremenom pristupu pozorišnog stvaralaštva „Madlena Cepter“. Dobitnik je Zlatne medalje „Jovan Đorđević“, najvišeg priznanja SNP-a, 2011. Koreografije u SNP-u: „Kraljeva jesen“, „Grk Zorba“ (prem. obnova 8. oktobra 2016), „Majerling“, „Dama s kamelijama“.

Foto: Srđan Doroški

Izvor: SNP

Related posts