Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda

Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda
Otvaranje: četvrtak, 3. mart u 19 sati

GALERIJA ATGET | 21. godina, Trg republike 5/I
ALEKSANDAR KOSTIĆ predstavlja MIRJANU VRBAŠKI
sa izložbom ODD TIME

  1. 3 – 7. 4. 2022.

Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije Artget u 2020. godini, na samom kraju 20. jubilarne sezone Galerije, u kojoj umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj
deceniji po jednom selektovanom izložbom remapiraju domaću scenu, predstavlja Mirjanu Vrbaški za izložbom fotografija Odd Time.
Kolekciju imenovanu “Odd Time” čine dve serije slika. “Verses of Emptiness” [Stihovi praznine] su portretižena, a „7/8“ su pejzaži. Serije korespondiraju, reflektuju se i dopunjuju. Jedna drugu saopštavaju.
Portreti su svedeni i dirljivi u svojoj iskrenosti. Nema vizuelne infamije i proračunatosti ulepšavanja svojstvenog epohi. Ovde je istančan pristup fotografkinje ispoljen ne samo kroz fotografsku veštinu, već i kroz psihološku igru između umetnika i modela.
7/8 je takt, nepravilan ritam (odd time, odd meter, odd signature) melosa ovih prostora što vuče na igru; aritmija srca i duše. Pejzaži su ogoljeni od svake očekivane estetike i pronalaze svoju lepotu u neredu nepatvorene prirode. Njihovi sadržaji su i dovoljno amblematični da nam daju odrednice u prostoru i u sećanju. Likovnost preekspozicije navodi da to što gledamo možda više pripada imaginarnom nego stvarnom.

Mirjana Vrbaški (1978, Montreal) je srpska/kanadska vizuelna umetnica. Diplomirala je književnost u Kanadi, a zatim se okrenula fotografiji i diplomirala na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu (2010). Učestvovala j nabrojnim međunarodnim izložbama, a njeni radovi se nalaze u svetskim privatnim i javnim kolekcijama. Za seriju fotografija Stihovi praznine [Verses of Emptiness] (projekat u toku) je nominovana za više nagrada, među kojima, Renaissance Photography Prize (Velika Britanija), Taylor Wessing Photographic Prize (Velika Britanija) i LensCulture Portrait Award (Holandija).
Više o izložbi možete pročitati ovde

Likovna galerija KCB, Knez Mihailova 6
PEPA I TAČKA!
NIKOLA VELICKI

  1. 3 – 7. 4. 2022.

Velicki se za motiv Pepe Praseta opredelio intuitivno, neopterećen značenjskim učitavanjima i iščitavanjima, ali dopuštajući da se ona slobodno i spontano pletu. Pepa se ukazala kao pogodan poligon za stiske vežbe, okvir koji mu je omogućio da se znalački poigrava, pre svega, različitim grafičkim i crtačkim postupcima. Naime, ovde možemo da pratimo na koji se način jedna istaknuta figura dečijeg sveta, emancipuje od svog domicilnog okvira, nastavljajući svoj život u široj kulturološkoj sferi, postajući pop-ikona, znak vremena.

Njegovo celokupno stvaralaštvo, kao i ciklus nadahnut Pepom Prasetom, odlikuje osvešćena infantilnost, igra, humor, poznavanje i poštovanje tradicionalnih grafičkih i likovnih tehnika i veština, otvorenost ka eksperimentu, kao i stvaralački duh kojeg bi mogli da označimo kao urbani primitivizam.

Nikola Velicki (1983, Niš) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine, doktorirao 2017. godine na istom fakultetu kod profesora Vladimira Veljaševića. Član je ULUS-a od 2009. godine. Zaposlen je na Fakultetu likovnih umetnosti, kao asistent na grafičkom odseku. Priredio je 20 samostalnih izložbi i preko 90 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu
Više o izložbi možete pročitati ovde

Galerija Podroom, Trg republike 5/-1
InFLUenca 2 – Novi mediji FLU

  1. 3 – 7. 4. 2022.

Umetnici: Bogdan Pađen, Veljko Stanojević i Lola Petrović, Viktor Cvejić, Danilo Bursać, Dea Dženković, Jovana Simanić, Katarina Babarogić, Lila Jezdović, Luka Joksimović, Milica Bilanović, Mina Jovović, Pavle Banović i Vanja Žunić, Robin Kozle, Sofija Milošević, Tijana Petrović

Kustosi: Zoran Todorović, Vladimir Nikolić i Vladan Joler

Projekat InFLUenca zamišljen je kao dugoročna saradnja između profesora i studenata sa Odseka za Nove medije FLU i galerije Podroom Kulturnog centra Beograda. Saradnja se ogleda u projektovanom nizu bijenalnih izložbi, koje predstavljaju pregled umetničkih i pedagoških praksi na Odseku za Nove medije na Fakultetu likovnih umetonsti u Beogradu, prema izboru nastavnika Zorana Todorovića i Vladimira Nikolića, a ove godine i Vladana Jolera, profesora na Odseku Novi likovni mediji na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložbom se obuhvataju radovi studenata od prve godine osnovnih do završne godine master studija. Na ovogodišnjem, drugom izdanju InFLUenca biće predstavljeno 16 radova studenata svih godina i nivoa studija nastali u protekle dve godine.

Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i tokom državnih i verskih praznika, od 12:00 do 20:00.
Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski i održavanje bezbedne razdaljine.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: KCB

Related posts