Gde početi sa čitanjem Agate Kristi

Započinjući naše nove mesečne vodiče o radu jednog autora, pisac detektivskih romana Dženis Halet (Janice Hallett) upravlja reflektore na  kreatorku Gospodjice Marpl i Herkul Poaroa ( Miss Marple i Hercule Poirot)

Što zahvaljujući uspehu dospevanja  romana Ričarda Osmana ( Richard Osman) na vrh top lista   i nove serije Rev Ričard Koulz (Rev Richards Coles) koji treba da izadje kasnije u toku godine , prijatna krimi proza izgleda da trenutno uživa u svom trenutku. Ukoliko ste već projurili kroz ‘Klub za ubistvo četvrtkom’ (Thursday Murder Club) i ‘Čoveka koji je umro dvaput’ (The Man Who Died Twice) , zašto ne biste uzeli u ruke roman izvorne kraljice krimića lično? Dženis Helet (Janice Hallett) , zbog čijih je best selera krimi romana ‘Žalba’ (The Appeal) i ‘Tvifordski kod’ (Twyford Code)  dobila nadimak ‘Agata Kristi savremenog doba’ je sastavila koristan spisak koji vam može pomoći u tome  koju da izaberete. 

Ulazna tačka 

Poznata uglavnom zbog toga što je to prvo pojavljivanje Miss Marple u romanu ‘Ubistvo u namesništvu’ (The Murder at the Vicarage) vidi krajnje  neprijatnog čoveka pukovnika Proterija (Colonel Protherie), ubijenog puškom u cluedo stilu u njegovoj biblioteci. Okružen meštanima koji svi imaju neraščišćena posla sa Pukovnikom P, Miss M koristi svoju poznatu visprenost da eliminiše sedam osumnjičenih. Videla sam kako ga odbacuju samo zato jer su loše shvaćeni kako je vreme prolazilo, ali za mene ovo je smešan, dovitljiv i oštroumno tumačen klasik od Agate Kristi.

Najbolje delo

Jedina stvar što je čudno oko knjige ‘A onda ne beše nijednog’ ( And then there were none)  je njen prvobitni  naslov. Inače, ova tamna i zloslutna priča uporne borbe do iscrpljivanja je isto tako brilijantno delo od Kristi, koje ćete ikada moći da se nadate da ćete pročitati. Deset neznanaca se okupe zajedno na  ostrvu koje udaraju vetrovi, a niko od njih  naizgled  nije imao ništa zajedničko. Jedan za drugim, oni se upoznaju sa  svojim raznoraznim groznim smrtima prema hladnokrvno preciznim prognozama da vam se ledi krv u žilama. Završni rasplet je podjednako zadovoljavajući koliko i šokantan.

Ono delo koje  treba da spomenete tek onako usput na večerama 

Ima li bolja ‘fešta’  za večeru nego ‘penušavi cijanid’? Grupa prijatelja iz visokog društva okupi se za obrok za istim stolom gde je tačno pre godinu dana naslednica preminula u dramatičnim okolnostima, naizgled zbog samoubistva trovanjem. Manje poznato delo od Kristi, adaptirano na osnovu kratke priče o Poarou, koja se zove  Žuti Iris . Kako vaši gosti budu proveravali svoje čaše (na gore pomenutoj večeri prim. prev.) , obavezno im recite da se cijanid ne može  nužno otkriti mirisom. 

Kapitalno delo 

Ubistvo u Orijent Ekspresu je adaptirano za ekran ni manje ni više nego četiri puta i iz dobrih razloga : to je klasično delo Agate Kristi, tip romana tzv. ‘kojebretouradio’ (prim.prev. ‘whodunit’ kolokvijalni, substandardni , gramatički neispravan izraz a potiče od duže verzije izraza ‘who has done it’ – tip romana ili priče gde se  nagadja ko je ubica sve vreme) po svojoj strukturi, ritmu, karakteru i raspoloženju. To je takodje i deseto pojavljivanje u romanu autorkine ikone, belgijskog detektiva Poiroa. Njegov posao ovog puta je da ‘izvinkluje’ krivca iz gomile ekscentričnih putnika prve klase. Ingeniozni zaplet bez sebi ravnog je inspirisan sa dva dogadjaja iz stvarnog života – Voz Orijent Ekspres je bio zaglavljen šest dana u Turskoj 1929.god i kidnapovanje Linberghove bebe 1932.god ( Charles Lindbergh , čija beba je oteta iz kolevke i nakon nekog vremena navodno nadjena mrtva  prim.prev.) 

Jedno delo za  putnike iz udobnosti svojih fotelja 

Za jednog autora koji je sinonim za ugodne engleske seoske misterije, Kristi je često umela da se otisne u inostranstvo i da nas povede sa sobom. Na primer, možemo da tumaramo stazama i bogazama arheoloških iskopavanja u Iraku 1930.tih , zahvaljujući ‘Ubistvu u Mesopotamiji’. Zarad atmosfere i autentičnosti , za ovaj naslov je teško naći bolji – Kristi bi pravila društvo svom mužu na njegovim arheološkim iskopavanjima a znala je i razliku između srče i kremena, ako bi je neko pitao – čak iako fabula knjige  rasteže tumačenja pojma naivnog verovanja. 

Pronađite uljeza 

Njen prepoznatljivi  ton koji ovde ne liči na Agatu Kristi je istog trena kritikovan po izdavanju , ali kada se čita ‘Tajna sedam brojčanika ( The Seven Dials Mystery)  danas, obavezno ćemo se setiti da je Agata Kristi bila savremenica i obožavateljka kako Eveline Voh (Evelyn Waugh) tako i PG Voudhausa (PG Wodehouse). 

Njeni osumnjičeni u ovom ‘da se- grohotom- nasmeješ’, zafrkavanja gornje klase potiču iz prethodnog romana, Tajna dimnjaka ( The Secret of Chimneys)  i skok tamo-vamo preko pejzažne lepote impozantnih kuća, Londonski stanovi u otmenom kvartu i ekskluzivni  klubovi sumnjivog morala pretrpani sa isto toliko mrtvih koliko i pampura boce od šampanjca. 

Onaj mračan 

Kasniji roman, objavljen 1958.god ‘Mučenje nevinošću’ (Ordeal by Innocence)  je uporno mučna, zlosretna priča propuštenih prilika, neuspelih primera kada pravda pobedjuje i porodičnih nedaća koje nikada ne mogu biti ispravljene. To je isto toliko psihološki triler koliko i misterija ubistva, sa elementima koji izazivaju neprijatnost u toku čitanja. Kristi ga je i sama navela kao jedno od njenih omiljenih naslova 

Šokantni 

Ukoliko tragate za krajem koji je potresao savremene čitaoce i koji je još uvek sposoban da trgne čitaoca koji nikako to ne može da predvidi, onda se skrasite u fotelji uz ‘Ubistvo Rodžera Akrojda’ ( The Murder of Roger Ackroyd). Istoimena žrtva je Poaroov komšija a njegova iznenadna nasilna smrt navodi detektiva da prekine svoje penzionerske dane.

Ono delo koje je uticalo na ostale 

Verovatno ste već upoznati sa strukturom ‘Tri mala praseta’ čak iako nikada niste pročitali knjigu. To je Poaroova ubitačno nestašna halabuka od knjige, u kojoj je priča o ženi optuženoj da je ubila svog muža umetnika ispričana više puta sa gledišta višetrukih likova. Rezultat je fenomenalna misterija, savršeno uravnotežena i visoko sofisticirana. Njen uticaj odjekuje kroz decenije detektivske proze na papiru  i na ekranu. ‘Sedam smrti Eveline Hardkasl’ ( The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle) , ‘Vidikovac’ (Vantage Point), ‘Na isukane noževe’ (Knives Out) …..da pomenem samo tri brilijantna odavanja pošte zaostavštini i geniju Agate Kristi. 

Izvor: The Guardian

Prevod i adaptacija: Angloworld translations

anglo.world.translations@gmail.com

Related posts

Leave a Comment