Monodrama „Kontrabas“ Patrika Ziskinda

Pozivamo Vas u sredu, 09. februara u 20h u UK Parobrod na izvođenje monodrame “Kontrabas” po tekstu Patrika Ziskinda u režiji Vladana Đurkovića, ulogu tumači Đorđe Kreća.

Premijera predstave izvedena je 11. decembra 2021. godine na Medjunarodnom festivalu kontrabasa – na jubilarnoj 30. Basomaniji u beogradskoj filharmoniji.

U životu jednog muzičara, kontrabas predstavlja prijatelja, neprijatelja, ljubavnicu, prepreke na putu koje je sam sebi zacrtao. Ono što do sada ni jedan kompozitor nije iskomponovao, može se videti na sceni u ovoj monodrami. 

Kontrabasista koji slobodno vreme provodi u sobi boreći se sa svojim problemima, upušta se u srdačno i opširno izlaganje o svom instrumentu, koje postaje sve prisnije i intimnije ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postepeno pretvorilo u iskreno životno ispovedanje, u pokušaj kritike ovog društva i života, u očajnički i neodgodivi vapaj za promenom.

Kontrabas je napisan 1981. godine, preveden na 27 jezika i  jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je devedesetih godina Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme veoma popularnu predstavu i skoro da se nije moglo doći do karte u malom pozoristu Dusko Radovic.

Posle tri decenije, ulogu kontrabasiste igra diplomirani glumac Fakulteta dramskih umetnosti Đorđe Kreća, kojeg pamtimo i po izuzetnim ulogama u serijama “Istine i lazi”, “Vojna akademija”, “Drim tim” itd, kao i u predstavama “Florentinski šešir” pozorista Boško Buha, “Porodične priče” pozorišta Slavija kao i u predstavama “Parče noći na Ivanovoj gajbi”, “Trnje”, “Knjiga o džungli”, “Rogovi u vreći”…

Reč glumca: Rad na pripremi ove monodrame mogao bih da svrstam u zasigurno najvažniji lični glumački proces kroz koji sam do sada prošao. Ovaj portret jednog umetnika, tj. celovečernje delo za kontrabas pre svega je izuzetan tekst koji doseže do stvarnih umetničkih visina u svojoj pripovedačkoj estetici. Pisac u svom komadu dodiruje najintimnije delove duše jednog usamljenog čoveka, i moram priznati da je već prvo čitanje u meni uzburkalo toliko mnogo emocija da sam bio potpuno siguran da je ovo pravi komad za mene. Takodje saznanje da je pre trideset godina veliki Predrag Peca Ejdus igrao upravo ovaj tekst, za mene je predstavljalo pre svega veliku čast ali i veliku odgovornost, koju kao mladi glumac nosim.   

Sve fotografije su slobodne za preuzimanje i postavljanje na portale i novinske članke. 

Fotograf je Marko Popović – @marko_popovic_photography 

Cena ulaznice je 500 din.

Rezervacije i informacije na 011 41 42 163.

Dobrodošli!

Izvor: Parobrod

Related posts