SOAK najavili novi album

Novim singlom „last july“ grupa iz Severne Irske SOAK, najavili su svoj novi album If I Never Know Yu Like This Again, koji je već u pretprodaji.

Bridie Monds-Vatson, aka SOAK , (kombinacija reči „soul“ i „folk“)  najavljuje  svoj treći album If I Never Know You Like This Again, za Rough Trade Records, a koji se očekuje 20. maja 2022. Novi singl je  numera ‘last july’ i prateći video spot je snimio Elijus Grejs, u kojem glume Bridie sa svojom partnerkom. Album If I Never Know You Like This Again  nastavak je albuma  Grim Town iz 2019. i debitantskog albuma Before We Forgot How to Dream iz 2015., nominovanog za prestižnu The Mercury Prize, nagradu koja se na godišnjem nivou dodeljuje najboljim muzičarima Britanskih ostrva.
 
Bridie Monds-Votson iz SOAK-a ima 25 godina, živi u Severnoj Irskoj, a neprestano zabeležava svoj život na fotografijama i video zapisima još od malih nogu:
 „Mrzim ideju da starim i zaboravljam, ili da imam porodicu i da ne mogu savršeno da objasnim sećanje ili osećanje. Uvek želim da se tačno setim tačno svojih osećanja”.
Savršeno je logično da se predstojeći album If I Never Know You Like This Again sastoji od onoga što Bridie naziva „uspomenama na pesme“. Pošto je veći deo novog albuma napisana tokom pandemije, kada je vreme bilo najsporije, Bridie-na opsesivna potreba da dokumentuje svako poglavlje svog života napravila je čudo od te svakodnevnice.
 
Dugogodišnji  saradnici Bridie Monds-Watson i Tommy McLaughlin su zajedno napisali većinu albuma dok su opsesivno slušali indie bendove poput Broken Social Scene i Pavement, kao i sad već klasiku,  album The Bends  od Radiohead-a. Izbrusili su ovaj novi zvuk iz sredine 90-ih, vođen rifovima, „štreberski eksperimentišući na gitarama i pedalama kao moronski rođaci“, pre nego su ga snimili sa ostatkom benda u studiju Attica u Donegalu. Prethodni SOAK album sniman je na daljinu, sa samo dve osobe, ali za album If I Never Know You Like This Again konačno su se svi članovi SOAK-a našli istovremeno u studiju.
Prethodni albumi SOAK-a snimani su ili na daljinu ili su cijeli posao odradile samo dvije osobe, ali ovaj album ih je konačno okupio sve istovremeno, u studiju. Nakon što su veći deo pandemije bili udaljeni jedni od drugih, bilo im je važno da naprave album kao bend,, a radosna energija da su svi ponovo u istoj prostoriji je gotovo opipljiva.
Na albumu If I Never Know You Like This Again, briljantne melodije iza kojih stoje SOAK su u potpunosti prikazane. Glavni singl ‘last juli’ sadrži maestralno neobičan vokalni set uz gitare koje onesvešćuju, stvarajući bujnu pop pesmu koja ne bi bila naodmet da se nađe u završnici nekog filma o zrelosti iz 90-ih. Lirski gledano, Bridie uspeva da probudi razigranost i samosvest. Ideja identiteta je centralna za ploču, a Bridie-ni tekstovi su duboko lični koliko i univerzalni:
 „Ovaj pesma je najtačnija slika o meni. Ne osećam nikakav pritisak, bilo je skoro kao da sam reči nzamenjivale pisanje“, objašnjava. „Kada gledam u prošlost, kao da sam imam veliku lutriju svih mojih nedavnih sećanja i da nasumično biram koji želim da raspakujem. To mi je pomoglo da procesuiram svoju prošlost.“ Rezultat specifičnih iskustava je zapis koji je duboko povezan i blistav, dok prolazi kroz uspone i padove putovanja autora da postane potpuno ostvarena osoba.

Foto: Sam Hiscox

Izvor: Lampshade Media

Related posts