Izdvajamo iz muzičkog programa KC Beograda u januaru

Početak 2022. godine muzički program Kulturnog centra Beograda obeležiće koncertima iz ciklusa Koncerti u Galeriji od kojih se posebno izdvajaju koncerti u Svečanoj sali Skupštine grada.

U sredu, 26. januara u 20 sati u Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće UKI OVASKAINEN, jedan od najaktivnijih pijanista u Srbiji. Kao pijanista i kamerni muzičar Ovaskainen održi preko 100 koncerata godišnje. Ovom prilikom izvešće Šubertovu Sonatu u Ge–duru i Šumanovu Fantaziju u Ce–duru, obimna i emotivno raskošna romantičarska dela, koja predstavljaju veliki izazov za svakog pijanistu. Za našu publiku ovo će biti jedinstvena prilika da oba dela čuju na istom koncertu.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Održao je koncerte na prestižnim festivalima kao što su Savremeni likovi pijanizma Mariinskog tetra, Hagen Open, Međunarodni festival muzike u Burgosu, Dijabeli leto u Maceu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, Zlatni dani Kopenhagena, Međunarodna nedelja pijanizma u Espou. Izveo je na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim programom u toku samo 11 dana. Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrom Marinskog teatra u Sankt Peterburgu i Filharmonijom Kopenhagena u Velikoj sali Tivolija. Snimio je ulogu korepetitora baleta Kirov u filmu Rejfa Fajnsa Bela vrana. Angažovan je kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Takođe je angažovan u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente.

U petak, 28. januara u 20 sati u Svečanoj Sali Skupštine grada održaće se koncert pod nazivom VOKALNA MUZIKA IVANA JEVTIĆA – VEČE SOLO PESAMA ZA SOPRAN I KLAVIR. Odabrana vokalna dela Ivana Jevtića nastala u rasponu od 50 godina (od 1971. do 2021. godine) tumačiće jedna od najboljih soprana mlađe generacije Evgenija Jeremić i renomirana pijanistkinja Natalija Mladenović, a kao gosti pridružiće im se flautistkinja Sanja Marić i trubač Jovan Savić.

Kompozitor i akademik Ivan Jevtić je rođen u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971, a magistrirao 1973. godine. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku u klasi Olivijea Mesijana, a nakon toga i u Beču, kod Alfreda Ula na Visokoj školi za muziku. Od 1978. godine živi i radi kao slobodni umetnik. Laureat je brojnih konkursa za kompoziciju. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Napisao je više od 100 kompozicija u oblasti kamerne, koncertantne i simfonijske muzike. Njegova dela su su objavila tri poznata francuska izdavača: A. Leduc, G. Billaudot i Chant du Monde, kao i švajcarski izdavač Éds. Bim. Godine 2003. je izabran za Dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Na ovom koncertu, publika će imati priliku da čuje njegova dela na stihove Stevana Raičkovića, Ane Moralić, Vjere Vukšić Vitošević, Milane Piletić i Elizabet Ule koji su ostavili snažan utisak na kompozitora i nadahnuli ga da ih izrazi muzičkim jezikom.

Evgenija Jeremić je laureat mnogih nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Od nagrada koje je osvojila tokom školovanja izdvajaju se: prve nagrade na 2. Međunarodnom takmičenju Elena Nikolai (Bugarska) i 43. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (Srbija), kao i nagrade i zvanja laureata na takmičenjima Nikola Cvejić (Ruma), Lazar Jovanović (Beograd) i Petar Konjović (Beograd). Kao solista je nastupala sa ansamblima Hor i SO Radio televizije Srbije, Beogradska filharmonija, Beloruska filharmonija, orkestar Plovdivske opere, Orkestar Opere iz Brašove, Umetnički ansambl Stanislav Binički i Niška filharmonija. Godine 2015. dobila je nagradu revije klasične muzike Muzika klasika za najmlađeg izvođača godine. U Minsku, 2016. godine dodeljena joj je međunarodno priznata nagrada Belbrend u kategoriji za solo pevanje, a 2019. godine nagrada UMUS-a za najuspešnijeg mladog umetnika u 2018. godini.

Pijanistkinja Natalija Mladenović je završila Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski i magistrirala na FMU u Beogradu. Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Bugarske, Danske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Kao solista nastupala je sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opere „Zora D.“ i „Maratonci“ Isidore Žebeljan. Bila je klavirski saradnik na Javnom času, koji je održao u Beogradu Miša Majski. Učestvovala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, NIMUS, Čelo festu, Međunarodnoj tribini kompozitora. Bila je angažovana kao oficijelni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omladine. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.Ulaz na koncert je slobodan, ali je zbog ograničenog broja ljudi koji mogu boraviti u zatvorenom prostoru, potrebno rezervisati mesto na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058.

Izvor: KCB

Related posts