Otvorena izložba „This is Andrej Bjelić“ u Galeriji „Kvart“

Izložba slika i crteža Andreja Bjelića otvorena je proteklog vikenda u galeriji KVART BW u TC Galerija. Prva samostalna izložba mladog autora, kojom se predstavio umetničkoj publici, This is Andrej Bjelić, privukla  je veliku pažnju publike i biće otvorena sve do 24. januara 2022. godine.

U pitanju je postavka slika i crteža na različitim formatima, u kombinaciji  tehnika olovke, pastela i akrila na papiru i platnu, gde se smenjuju motivi autoportreta umetnika, njegovog psa i mačke. Ono što momentalno privlači pažnju je kolorit, vrlo intenzivan i smeo, optimizam, radost i smisao za humor.

’’Iako slikam godinama, za svoje prvo predstavljanje i prvu samostalnu izložbu odabrao sam radove nastale prethodne, 2021. godine. Posetioci će prolazeći kroz postavku u ovom zaista impresivnom prostoru galerije KVART, moći da uoče faze i stilske i tematske, iako je dominantan moj autoportret’’ – izjavio je Andrej.

Istoričarka umetnosti, Ana Popović Bodroža u katalogu za izložbu, između ostalog, kaže:

’’Mladi umetnik Andrej Bjelić, po školovanju grafički dizajner, tokom studija otkriva da njegov afinitet prema slikanju prevazilazi “zadate okvire” i da je zapravo jedino što stvarno želi, da se osami uz pregršt farbi i boja, i da, nezaustavljivo, produkuje  mnoštvo crteža i slika. Odrastao u Beogradu sa “druge strane reke”, kao da je upio još u detinjstvu estetiku street-arta i graphitti-arta koja se specifično vidja u novobeogradskim “blokovima”. Bitno je napomenuti,  da svoje slike bliske toj “uličnoj umetnosti” počinje da radi mnogo pre nego što se upoznao sa liderima “underground” scene, velikanima poput Keith Harringa, Basquiat-a i Banksy-a. Andrej kao da je neki njihov daleki “brat” i srodnik, koji tako, stvara svoju samoniklu beogradsku “underground” priču.  

Andrejeva boja ima finoće ali i smelosti, nema straha;  njegov potez je slobodan, sa platana isijava genuina životna radost, optimizam, i nadasve izrazit smisao za humor i dosetku, neka vrsta šarma koja čini njegovu umetnost visoko komunikativnom, popularnom… 

Stoga, ima razloga za veru da će stvaralaštvo Andreja Bjelića naći svoj jasan i vrlo uspešan put na umetničkom nebu. Njegovi počeci obećavaju jedan interesantan likovni razvoj, u nekoj vrsti pruženog ogledala u kome se ogleda ono što nas okružuje – portet današnjice u jarkim, živim bojama i prugama neona,  i hitrim, nemirnim, ”staccato” potezima. – zaključuje Ana Popović Bodroža.

Izložba je organizovana u okviru programa za podršku mladim umetnicima, koji su pokrenule i već tri godine vode umetnička inicijativa KVART BW i Galerija ŠTAB.

Izložba This is Andrej Bjelić traje do 24. januara 2022.godine. Galerija KVART  BW nalazi  se na ulazu 1 TC Galerija na drugom spratu ispod kupole.

Foto: D. Danilović

Izvor: Preventer

Related posts