Uskoro počinje 4. Zimski naučni dečji naučni kamp

Dečji naučni kamp – DNK, će biti organizovan u toku zimskog raspusta od 17. do 21. januara 2022. godine, tradicionalno, po četvrti put, u saradnji Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Kolegijum Hungarikuma i Centra za promociju nauke.
Četvrti zimski DNK će se baviti se društvenim i humanističkim naukama u virtuelnom prostoru, a prijave će trajati od 27. decembra 2021. do 10. januara 2022. godine, na sajtu Elementarijum. Iako je program je besplatan, prijave su obavezne i obavljaće se isključivo onlajn na linku u dnu teksta.

Kroz petodnevni program kampa 2022. godine deca će biti u prilici da spoznaju tajne našeg uma i našeg društva. Tim predavača DNK pokušaće da otkrije kako se saznaje svet iz ugla nas samih i iz ugla društva, kako svet funkcioniše, nešto što i odrasli baš često ne razumeju. Polaznici će se susresti sa pitanjima: „Šta je igra?“, „Gde stanuje moć?“, „Šta je dobro a šta loše?“, „Šta psi mogu da nam kažu?“. Možda neće dobiti odgovore na sva, ali će sigurno naučiti kako bi to naučnici mogli da saznaju. Kao i svake godine, sa decom će raditi i dežurni naučnici koji će im pomoći da urone u psihologiju, filozofiju, sociologiju i druge srodne nauke, kao i naučni demonstratori sa kojima će deca lakše shvatiti nauku. Dečji naučni kamp (DNK) osmišljen je kako bi deca u stimulativnom okruženju, u društvu vršnjaka, na zanimljiv i interaktivni način upoznala nauku.

Opis programa:

Kamp traje pet dana, deca se uključuju u svaki dan, jer će biti obrađene različite teme. Svakog jutra okupljanje na video pozivu će biti od 10 do 12 časova, kada je organizovano gostovanje naučnika koji se bave odabranom naučnom temom tog dana i razgovor sa njima. Nakon toga slede razrađivanje ideja i priprema eksperimenata od strane naučnih demonstratora. Deca će u timovima, zajedno sa naučnim demonstratorima, pripremiti dnevne istraživačke zadatke i metodologiju istraživanja koju će koristiti. Namera organizatora je da podstakne decu da društveno-humanističke fenomene posmatraju kao uhvatljive i dostupne, da ih analiziraju i da koriste metodologije poput posmatranja, ček-listi, intervjua, mapiranja, kreiranja upitnika, osmišljavanja i korišćenja psiholoških testova, eksperimenata.

Potom se od podneva komunikacija sa decom prenosi u vajber zajednice. Deca su već pripremila dnevne istraživačke zadatke koje onda sami istražuju, prave, pripremaju, a naš tim je dostupan na platformi do 20 sati kada se organizuje kviz. Cilj kviza je da se deca zabave, ali i prisete i uokvire otkrića koja su tog dana saznali. Glavni oslonac će biti igra i pričanje priča i jedna od najboljih metoda za učenje – učenje kroz direktna iskustva.

Poslednji dan kampa će biti organizovan samo kao devedesetominutna razmena među decom i našim timom na video-pozivu, budući da je predviđen za prikazivanje svih rezultata i proslavu.

Kako učestvovati na DNK?
Da bi dete učestvovalo, potrebno je da voli nauku i istraživanja i da poseduje uređaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama Viber, Zoom, YouTube.

Dete se može prijaviti isključivo putem ovog linka: https://elementarium.cpn.rs/u-centru/zimski-decji-naucni-kamp-2022-kako-se-svet/Program je u potpunosti besplatan za sve učesnike, ali su prijave obavezne zbog ograničenog broja na 500 učesnika. Program je organizovan i prilagođen za decu osnovnoškolskog uzrasta. Roditelji će nedelju dana pre početka kampa dobiti sve potrebne linkove za uključenje, kao i vodič za roditelje sa odgovorima na najčešća pitanja koja ste do sada imali tokom prethodnih kampova.

„Vidimo se na virtuelnom DNK. Jer nauka je super!“ – poručuju organizatori.

Izvor: Collegium Hungaricum

Related posts