Miroslav Radošević dobitnik nagrade „Miroslav Dereta“ za 2021. godinu

„Glasovi iz podzemlja“ je priča o ezoterijskim i istorijskim naslagama urbanog nasleđa Beograda, u kojoj bazični triler-zaplet prerasta u slojevitu i višeznačnu storiju o lјudima i sudbinama, objedinjenim večitom lјudskom volјom i želјom za moći i sujetnom potrebom da se ovlada silama koje svojom drevnošću i uticajima daleko nadilaze lјudska znanja i shvatanja. Beogradski policijski inspektor Siniša K. istražuje niz neobičnih i brutalnih ubistava počinjenih na Kalemegdanu. Poslednjeg dana 1989. trag ga odvodi do psihijatrijske bolnice, gde nailazi na pacijenta koji tvrdi da zna šta se dešava među zidinama Beogradske tvrđave. On se inspektoru predstavlјa kao Predrag Jovović, bivši oficir zloglasne tajne službe. U nadi da će razrešiti misteriozna ubistva, inspektor odlučuje da sasluša bivšeg kapetana Ozne, koji se, pred kraj Drugog svetskog rata, s grupom vojnika i civila koju je predvodio našao u podzemnom lavirintu Beograda, i ne sluteći kakvu nezamislivu tajnu krije podzemlјe, odlučio da se s njima probije kroz jedan urušeni tunel…

Miroslav Radošević napisao je odličan detektivski roman, u kojem je, u ezoterično intoniranoj priči, uspeo da sažme nasleđe vekovnog trajanja Beograda, ali i da stvori vektore razumevanja lјudske prirode, sudbine i borbe sa „silama nemerlјivim“, u kojima je lјudska mudrost mera otkrivenog znanja i iskustva, a želјa za moći prvi korak na putu ka propasti.

Više o autoru: 

Miroslav Radošević rođen je 21. januara 1972. u Zenici.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu. Zajedno s Marijom Miketić, 2002. objavljuje knjigu Svedoci istinitog Boga.

Glasovi iz podzemlja njegov je prvi objavljeni roman.

S porodicom živi i radi u Кanadi.

Izvor: Dereta

Related posts

Leave a Comment