Marčelo objavio singl „Fernweh“ pred objavu albuma „Nojeva varka“

Dok odbrojavamo dane do izlaska albuma “Nojeva varka”, stiže nam “Fernweh” singl koji je Marko Šelića Marčelo uradio sa svojim stalnim saborcima Nevenom Glibetić Nensi i Aleksandrom Jovanovićem Šljukom. Spot je, kao i prethodne, režirao Nemanja Maraš, ovoga puta s glumicom Dunjom Stojanović u glavnoj ulozi.

Četvrti po redu singl sa albuma otkriva nam za nijansu dalje priču koju “Nojeva varka” nosi u svojih 16 pesama, ali i bogatstvo kreativne energije kojoj su doprineli kako vrsni saradnici iz benda, tako i gosti.

Marko Šelić Marčelo ovom je albumu prišao kao jednom od svojih književnih dela: svaka pesma predstavlja poglavlje romana u stihu, a publika će celinu imati prilike da otkrije već za sedam dana, kada album bude objavljen.

Naslov novog singla “Fernweh” je nemačka reč koja predstavlja osećanje suprotno od nostalgije za domom – etimologija je “fern” – daleko i “weh” – bol. Više o samoj ideji za pesmu Marčelo kaže:

 Kao i prethodna, ova pesma je u delu “Nojeve varke” gde je na snazi potpuni opoziv samoga sebe najavljen još u „Udahni“: ovaj ja s albuma isključio se iz svega, pa čak i iz sopstvene privatnosti. Naslov otprilike znači goruću potrebu da se bude drugde, a ne tu gde si; pesma je o onim ljubavnim odnosima u kojima je jedna strana prisutna samo fizički, dok je mislima upravo drugde, ili nigde – i cela je iz vizure one druge strane, koja u takvoj vezi ispašta. No baš ta naizgled mirna, ljubavna pesma ispostaviće se metkom koji napravi rupu na kupoli lažne ravnodušnosti i pogura priču albuma ka eksploziji. Kakvoj? To će slušaoci saznati već za koji dan, u sledećoj numeri.-

Nevena Glibetić Nensi, stvarajući setnu, soul atmosferu, svojim raskošnim vokalom nosi celu pesmu:

– Album koji ćete uskoro čuti dao mi je priliku za najšarolikiji pevački izraz do sada, jako se radujem što će publika napokon čuti šta smo sve zakuvali. Svaki od tih stilova mi je drag i blizak, ali soul zvuk pesme Fernweh je ono nešto gde sam najviše “kod kuće”. Pritom je cela iz ženskog ugla, usred albuma čiji je pripovedač muškarac, što je takođe i zanimljivo i važno: ta promena energije baci jedno novo svetlo na priču koja se nastavlja iz pesme u pesmu-, kaže Nensi.

Vrsni pijanista Aleksandar Jovanović Shljuka, koji je i sam nedavno objavio solo album, klavirskim deonicama upotpunjava melanholičnu atmoseru pesme:

– Ova pesma je savršen prikaz naše saradnje: Marko dođe s idejom, utvrdimo emocije i raspoloženje pesme – i muzika poteče. – objašnjava Šljuka – Sa svakom pesmom koju smo radili za ovaj album bilo je isto: brzo, lako i kreativno. Fernweh ima i taj organski zvuk benda, kome su svi članovi doprineli svojim ličnim muzičkim izrazom: bubanj je odsvirao naš bubnjar Aleksandar Cvetković Drama, a bas naš basista Marko Fabry.

Nojeva varka”, album stvaran dugo i najbrižljivije do sada, konačno će se slušaocima u celosti otkriti  21/12/21. Do tada nas očekuje i još jedan singl.

Rilkeove stihove u uvodu kazivao Branislav Bane Trifunović
(verzija na albumu)
Tekst: Marko Šelić Marčelo
Muzika: Aleksandar Jovanović Šljuka
Aranžmani: Nevena Glibetić Nensi, Aleksandar Jovanović Šljuka
Bubanj: Aleksandar Cvetković Drama
Bas: Marko Fabry
Snimanje i miks: Janko Maraš, studio DIGIMEDIA
Master: Goran Antović
Izdavač: Lampshade Media

Foto: Nemanja Maraš

Izvor: Lampshade Media

Related posts