Promocija knjige „O vojvodi Tankosiću – Mirno spavaj vojvodo“ u Istorijskom muzeju Srbije

Istorijski muzej Srbije ima zadovoljstvo da Vas pozove da u četvrtak 16. decembra u 11 časova prisustvujete promociji trećeg dopunjenog izdanja knjige Gradimira Nikolića „O vojvodi Tankosiću – Mirno spavaj vojvodo”, koju je ove godine objavila izdavačka kuća „Grafoprint” iz Gornjeg Milanovca. Promocija knjige i prateći program održaće se u centralnoj sali Istorijskog muzeja Srbije, na adresi Trg Nikole Pašića 11.

Zbog epidemioloških mera, koje uslovljavaju ograničeni broj prisutnih, promocija će biti upriličena isključivo za najavljene zvanice i predstavnike medija, dok će zainteresovani građani moći da vide snimak predstavljanja knjige na ju-tjub kanalu i fejsbuk strani Istorijskog muzeja Srbije već od petka 17. decembra od 19 časova.

Promocija knjige će biti praćena muzičkim programom, kao i govorima istaknutih istoričara i književnika, čemu će prethoditi uvodna reč dr Dušice Bojić, direktorke Istorijskog muzeja Srbije. Konferansu će voditi glumac Dejan Jajčanin, koji će i pročitati pojedine odlomke iz knjige. O Vojislavu Tankosiću i četničkoj akciji govoriće istoričar dr Uroš Šešum, docent na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Urednik i izdavač Milena Šećerović će nešto više reći o samoj knjizi, dok će se Gradimir Nikolić prisutnima obratiti kroz reč autora.

Celokupan program će svojim muzičkim nastupom upotpuniti sopran Natalija Ilić, pijanistkinja Dragana Kesić i violistkinja Sara Minić.

Nakon uspeha prethodna dva izdanja, Gradimir Nikolić, unuk rođene sestre Vojislava Tankosića, pred čitaoce donosi nova saznanja o životu i delu slavnog srpskog vojvode u istorijskom romanu, koji predstavlja spoj porodičnog sećanja i istorijski proverenih činjenica.

Major Vojislav Tankosić (1880–1915) je jedan od najintrigantnijih srpskih oficira, čije delovanje u brojnim važnim istorijskim događajima i dan-danas privlači pažnju javnosti brojnim, još uvek otvorenim pitanjima.

Jedan je od osnivača tajne organizacije „Ujedinjenje ili smrt”, poznatije kao „Crna ruka”, učesnik u Majskom prevratu 1903, borac za duhovno i teritorijalno ujedinjenje svih Srba, komitski vojvoda, heroj balkanskih ratova, pomagač mladobosancima u Sarajevskom atentatu, čovek koji je i mrtav ulivao strah austrougarskom okupatoru u Velikom ratu, zbog čega su njegovo telo čak i ekshumirali i fotografisali radi pohvale u bečkoj štampi.

Samo je jedna nada u mome srcu, samo jedan osećaj. Ista stara nada sa kojom su živeli i umirali moji preci, isti uzvišeni osećaj, da nebeska pravda ipak postoji.

(Gradimir Nikolić)

Izvor: IMS

Related posts