U pripremi monodrama o Dositeju Obradoviću „Dosije Dositej“

Podstaknuti uspehom muzejske monodrame „Moj otac Vuk Karadžić“ koja se izvodi od 2017. godine, kustosi Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu opredelili su se da ovim specifičnim oblikom muzejske edukacije javnosti, muzejskim teatrom, predstave život i rad Dositeja Obradovića (1739/41 – 1811), prosvetitelja, književnika i filozofa, direktora svih škola u ustaničkoj Srbiji i prvog srpskog ministra prosvete. Monodrama „Dosije Dositej“ je inspirisana Dositejevim radom i njegovim dolaskom u Beograd pred kraj života, a na repertoaru muzejske scene u ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja će se premijerno naći 23. januara 2022. godine.

Lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

Ovaj zanimljiv program održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole učestvovao je i Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju 30. avgusta 1808. godine đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom „O dolžnom počitaniju k naukam“.

Spajanjem Dositejeve biografije i prostora u kome se teatar odvija u potpunosti dolazi do izražaja interpretativna moć teatra i njegove scenografije, oživljavajući poznatu istorijsku ličnost čiji život i rad je na određeni način povezan sa zgradom u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja. Program, obogaćen prikazivanjem dokumentarnog materijala, Dositejevih pisama, portreta i taktovima odabranih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Dositej pripoveda, a savremeni audio-vizelni efekti oživljavaju stalnu muzejsku postavku.

Ova muzejska monodrama izvodiće se jednom mesečno, nedeljom u 12 časova, a broj mesta je usled epidemioloških mera ograničen na 15 po terminu.

Ulaznice će biti dostupne na blagajni Muzeja Vuka i Dositeja sat vremena pre početka predstave, a cena ulaznice je 400 dinara.

Program realizuje Muzej Vuka i Dositeja i Narodni muzej u Beogradu zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Narodni muzej u Beogradu

Foto: Vikipedija

Related posts