Program SKC Kragujevac od 6. 12. do 12. 12. 2021. godine

Ponedeljak, 6. decembar u 2000
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday – Gypsy Jazz Night

U ponedeljak. 6.decembra od 20h u Kontakt galeriji održava se Jazz Monday pod imenom
“ Gypsy Jazz Night ”. Gostuju muzičari iz Kruševca a to su braća Milošević – Nenad (gitara) i Nikola (kontrabas) kojima se pridružuju Saša Ranković na bubnjevima i Aca Pejčić na klaviru. Na repertoaru se nalaze Manouche i džez standardi.

Utorak, 7. decembar u 2000
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Ljubavnici i despot

ULAZ SLOBODAN

Režija: Robert Kanan i Ros Adam
Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 94 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija/2016

Ljubavnici i despot je priča o mladom ljubavnom paru – reditelju Shin Sang-ok i glumici Choi Eun-hee, koji su ‘50ih godina, nazivani Orsonom Velsom i Ritom Hejvort Južne Koreje. U trenutku svoje najveće filmske i javne popularnosti ‘70ih, Choi u Hong Kongu kidnapuju tajni agenti Severne Koreje i odvode tadašnjem vladaru Kim Jong-Ilu. Tražeći Choi, Shin i sam biva kidnapovan. Par će nakon toga biti dugo zatočen u zasebnim zgradama, da bi ih tek nakon pet godina opsesivni filmofil i diktator Kim, ponovo spojio. Obećava im konačnu slobodu, ali tek nakon što zavrede njegovo poverenje i snime 17 dugometražnih filmova koji propagandno veličaju njegovu vlast.
Ljubavnici i despot je ljubavni dokumentarni triler u kojem se pr epliću umetnost, romansa, pogubna opsesivnost i megalomanija.

Čekamo vas uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19.

Sreda, 8. decembar u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Savremeni cirkus – Cirkusfera

U novoj emisiji serijala SKC kvArt zakoračili smo u sferu savremenog cirkusa i o ovoj umetničkoj formi razgovarali sa članovima i saradnicima jednog od ključnih udruženja za razvoj savremenog cirkusa Cirkusfera.
Savremeni cirkus kao spoj različitih umetničkih oblasti i disciplina, poziv i stil života savremenog cirkuskog artiste, radionice i različiti edukativni programi, uzbuđenje, adrenalin, rizik koji donosi priprema i izvođenje svake nove tačke i predstave – neke su od tema o kojima smo razgovarali sa gostima našeg KvArta. Takođe, imali smo priliku da se upoznamo sa brojnim cirkuskim veštinama i disciplinama i to ne samo kroz priču, već i prisustvujući njihovom izvođenju.

Četvrtak 9. decembar u 1900
Kontakt galerija SKC
FILM KAFE, diskusija, savremena nemačka kinematografija

ULAZ SLOBODAN

Studenti FILUM-a, katedra za nemački jezik i književnost ove nedelje imaće priliku da vode diskusiju o sledećem filmskom ostvarenju koje ima uporište u književnim delima :

Blechtrommel (Limeni doboš, 1979)

Ovaj projekat realizuje se okviru međuinstitucionalne saradnje Studentskog Kulturnog Centra i Filološko-umetničkog Fakulteta, a primer je primene IKT radi ilustracije u nastavi.
Diskusija je u formi otvorenog časa i otvorena je za širi auditorijum.

Četvrtak 9. decembar u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – ANGST Milica Ružičić

Milica Ružičić diplomirala je 2005. na vajarskom odseku u klasi profesora Mrđana Bajića, a magistrirala 2008. na istom fakultetu. Godine 2016. odbranila je doktorski umetnički projekat na temu „Interaktivna instalacija u javnom prostoru Dolap – Kritički potencijal umetnosti“, i stekla zvanje doktor umetnosti – likovne umetnosti na FLU u Beogradu, mentor Radoš Antonijević. Godine 2019. stekla je zvanje profesora strukovnih studija u polju umetnosti, na VŠLPU. Od 2005. jedna je od osnivačica i članica nezavisne umetničke grupe Dez.org. Od 2005. do 2008. bila je angažovana kao saradnica u nastavi na Arhitektonskom fakultetu. Od 2008. godine članica je ULUS-a. Od 2009. predaje vajarstvo na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beograd. Od 2013. je predsednica jedinog reprezentativnog sindikata u školi VŠLPUSS. Od leta 2018. predsednica je odbora vajarske sekcije ULUS-a. Učestvovala na velikom broju tribina, umetničkih kolonija i radionica u zemlji i inostranstvu.

Petak 10. decembar u 1900
Kontakt galerija SKC
Predstavljanje publikacije – Mala samoobrazovna čitanka broj 6

RAZGOVOR O PUBLIKACIJI
Teoretičarke, butnovnice, revolucionarke: Predstavljanje Male samoobrazovne čitanke br.6
Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković“ već nekoliko godina prevodi i objavljuje tekstove vezane za društvenu teoriju, U ovoj knjižici prikupljeni su kratki tekstovi nekoliko autorki: Lusi Parsons, Šarlot Vilson, Silvije Pankherst, Helen Keler, Majke Džouns, Volterin de Kler i Elizabet Grli Flin, kao i kratki biografski tekstovi o svakoj od njih. Ovi tekstovi predstavljaju tek kratak uvod u život i delo ovih izuzetno zanimljivih žena i mogu poslužiti kao polazna tačka za dalje istraživanje, proučavanje i prevođenje tekstova i materijala vezanih za istoriju radničkog pokreta i borbe za prava žena. Povezanost feminizma i klasne borbe samo je jedna od tema koja implicitno provejava kroz ovu čitanku, a najveći deo tekstova posvećen je štrajkovima, sabotaži, radničkom organizovanju, direktnoj akciji, anarhiji, viziji društva budućnosti… Autorke ovih tekstova borile su se za pravdu, slobodu, jednakost i ravnopravnost ne samo rečima već i delima i požrtvovanim radom, podsticale su na akciju radničke mase svojim vatrenim govorima, njihovo nasleđe uticalo je na generacije aktivistkinja i aktivista, a čak i danas one mogu biti velika inspiracija za sve one koji se bore za bolji svet.

Subota 11. decembar u 2000
Kontakt galerija SKC
Koncert – Cactus fields + KOIKOI

Cactus fields je visokovoltažni hevi pop trio iz Gornjeg Milanovca.Oni su varljivo iskustvo, podjednako pozivajući koliko i odbojni. Bend postoji, planira i nastupa.

KOIKOI je sveže ime na žanrovski šarenoj i razigranoj beogradskoj muzičkoj sceni. Publici su se prvi put predstavili singlovima Sutra i Bog te ubio, koji se našao na Hali Gali kompilaciji 2019. Bend čine Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević, i Ivan Pavlović Gizmo. U junu 2021. izdaju album prvenac pod imenom Pozivi u stranu za Moonlee Records. KOIKOI traži svoje mesto u preseku intime andergraunda i ekstaze meinstrima, balkanskog melosa i savremenih zapadnih trendova, a kao glavna odlika benda izdvajaju se raskošni troglasi.

Ulaz na koncert je slobodan.

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts