Umetnici iz Švajcarske i Srbije uskoro održavaju koncert na Kolarcu

Nadareni mladi umetnici iz Švajcarske i Srbije održaće koncert 11. decembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu 

U subotu, 11. decembra 2021. godine, u Zadužbini Ilije M. Kolarca sa početkom u 20 časova održaće se koncert na kome će se predstaviti gitarista Johan Šmit (Švajcarska) i Orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije. Na programu su kompozicije Johana Sebastijana Baha i Hoakina Rodriga, i dela srpskih kompozitora Konstantina Babića, Aleksandra Vujića i Maje Le Ru Obradović, koji su svoje nadahnuće pronašli u folklornom korenima.

Kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović objasnila je kako se javila ideja o ovom zajedničkom koncertu: „Očarana izvrsnošću koju je taj orkestar mladih muzičara pokazao na jednom koncertu, i zadivljena talentom i virtuoznošću Johana Šmita, u meni se probudila želja da organizujem susret istinskih talenata Švajcarske i Srbije“.


Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5). Organizator koncerta je agencija „Forgerons du Rêve“ iz Švajcarske.

Ovo je prvo gostovanje nadarenog gitariste Johana Šmita u Beogradu! Kao pobednik na vrlo prestižnom konkursu Guitar Foundation of America (GFA) 2019. godine,pozvan je da nastupa na mnogim svetskim festivalima, kako na resitalima tako i sa orkestrima poput Kamernog orkestra iz Lozane, Simfonijskog orkestra iz Budimpešte i Orkestrom Festivala u Verbijeu. Neposredno posle beogradskog koncerta, Šmita očekuje gostovanje u Sjedinjenim Američkim Državama sa preko 70 koncerata, kao i nastupi u Kanadi, Meksiku i Kini.

Johan Šmit se školovao u Ženevi i Lozani, gde je završio postdiplomske studije kod čuvenog gitariste i pedagoga Dagoberta Linaresa. Osvajač je prve nagrade na značajnim takmičenjima gitarista u Kini, Francuskoj i Grčkoj. Gaji posebno interesovanje za savremenu muziku, blisko sarađuje sa kompozitorima Hoskinom Švizegebelom, Majom Le Ru Obradović i Arnoom Filionom, koji mu je posvetio Koncert za gitaru i orkestar.

Škola za muzičke talente, koja ima status Škole od posebnog nacionalnog značaja, osnovana je 1973. godine u Ćupriji. Jedna je od tri takve obrazovne institucije u svetu, okuplja najtalentovaniju decu iz svih krajeva Srbije, pa i šire. Škola je gudačkog smera, u njoj se obrazuje oko 80 učenika od 6 do 18 godina. Većina profesora u školi su nekadašnji njeni učenici koji su se vratili da bi nastavili tradiciju i sami prenosili svoje znanje mlađim generacijama. Osim svoje obrazovne funkcije, Škola ima bogatu koncertnu delatnost širom naše zemlje i u inostranstvu – mladi muzičari imaju prilike da tokom svog školovanja sarađuju sa eminentnim izvođačima i dirigentima. Danas sa orkestrom škole radi profesor Dragan Mirčić. Mnogi bivši učenici Škole za muzičke talente su članovi renomiranih domaćih i svetskih orkestara, kamernih ansambala, a na internacionalnoj muzičkoj sceni su prisutni i kao solisti.

Maja Le Ru Obradović studirala je gitaru kod Alberta Ponsea u Parizu i Dagoberta Linaresa u Lozani. Kao solistkinja nastupila je sa Kraljevskim filharmonijskim orkestrom iz Londona, Mocarteum orkestrom iz Salcburga, orkestrom Sinfonijeta iz Beograda pod upravom Aleksandra Vujića…

Dugi niz godina Le Ru Obradović se intenzivno bavi komponovanjem – njen muzički izraz, tonalan i romantičan, često je pod uticajem balkanskog muzičkog nasleđa. Komponovala je dva koncerta za gitaru i gudački orkestar „Baladu magične doline“ i „Končerto Latino“, kao i veliki broj dela kamerne muzike. Autor je muzike za dva filma, a prema njenoj „Maloj sviti za princa“ za solo gitaru, inspirisanoj novelom „Mali princ“ Sent Egziperija, napravljena je predstava koja je igrana na četiri jezika u pet zemalja. Ministarstvo kulture Francuske je 2012. godine odlikovalo Maju Le Ru Obradović Ordenom viteza umetnosti i književnosti.

Related posts