Koncert pijaniste Ljuba Divca u Svečanoj sali Skupštine grada

Pijanista Ljubo Divac je dobitnik nagrade Nevena Popović za 2020. godinu koju dodeljuje Katedra za klavir FMU za najznačajnije umetničko ostvarenje u godini. Koncert se realizuje u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

U sredu, 1. decembra u 20 sati održaće koncert u Svečanoj sali Skupštine grada i izvesti prelide K. Šimanovskog i A. Skrjabina, kao i Sonatu op. 111 L. Van Betovena za čije izvođenje je dobio specijalnu nagradu na Natjecanju mladih glazbenika u Zagrebu ove godine.
Ljubo Divac je trenutno na doktorskim studijama klavira na FMU u klasi Nataše Mitrović.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Svečanoj sali Skupštine Grada ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

O nagradi Nevena Popović:
Katedra za klavir Fakulteta muzičke umetnosti od 2017. godine, jednom godišnje, dodeljuje nagradu Nevena Popović za najznačajnije umetničko ostvarenje u prethodnoj kalendarskoj godini. Pod umetničkim ostvarenjem podrazumevaju se koncerti sa orkestrom i resitali održani u najznačajnijim salama u Beogradu u periodu kalendarske godine. Nagradu dobijaju studenti klavira osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti. O dobitniku nagrade odlučuju nastavnici i saradnici Fakulteta muzičke umetnosti članovi Katedre za klavir koji predaju glavni predmet, na svojoj sednici.

Program:
Karol Šimanovski
Devet prelida, op. 1

Aleksandar Skrjabin
Pet prelida, op. 16

Ludvig van Betoven
Sonata br. 32 u ce-molu, op. 111
Maestoso – Allegro con brio ed appassionato
Arietta. Adagio molto semplice e cantabile

Biografija:
Ljubo Divac (Beograd, 1990) je osnovno muzičko obrazovanje stekao u MŠ Stanislav Binički u klasi prof. Ksenije Šijan. Završio je Srednju muzičku školu Kosta Manojlović, koju je pohađao paralelno sa gimnazijom, u klasi prof. Siniše Radojčića.Od 2012. godine student je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir u klasi prof. Nataše Mitrović. Završio je master studije u septembru 2018. godine sa prosečnom ocenom 10,0. Na istom fakultetu na odseku za klavir je završio specijalističke studije, a trenutno je student doktorskih studija.
U toku pijanističke karijere ostvario je zapažene rezultate, svirao je u mnogim renomiranim koncertnim dvoranama u Beogradu kao što su Velika sala Kolarčeve zadužbine, galerija Kolarčeve zadužbine, galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, sala Beogradske filharmonije, velika sala Studentskog kulturnog centra, Centar lepih umetnosti Gvarnerijus, Galerija Artget, Galerija Italijanskog instituta za kulturu, sala Dečijeg kulturnog centra, atrijum Narodne biblioteke i druge.
Osvajao je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, uključujući prvu nagradu na Sirmium music fest-u (2021), prvu nagradu na 25. Međunarodnom takmičenju za mlade pijaniste u Šapcu (2021), prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Bonn and Salzburg – Grand Prize Virtuoso (2021) i prvu nagradu na Natjecanju mladih glazbenika u Zagrebu (2021) na kome je dobio i specijalnu nagradu za izvođenje Betovenove Sonate op. 111.
U oktobru 2016. godine, oktobru 2019. godine i junu 2021. godine održao je solističke koncerte u Galeriji SANU. U novembru 2019. izveo je Geršvinovu Rapsodiju u Plavom sa orkestrom Mladi simfoničari pod dirigentskom palicom Jelene Miljević. Dobitnik je nagrade Fakulteta muzičke umetnosti Nevena Popović za najznačajnije umetničko ostvarenje u 2020. godini. Paralelno sa studijama klavira, završio je osnovne i master studije na Građevinskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno student na završnoj godini doktorskih studija. Zaposlen je u internacionalnoj inženjerskoj kompaniji Stucky LTD.

Related posts