Beogradska premijera plesne predstave „Igra s mitom“ u koreografiji Aleksandra Ilića

Beogradska premijera plesne predstave

IGRA S MITOM

u koreografiji Aleksandra Ilića

DKSG – ponedeljak, 22. novembar  2021. u 20:00

Plesna predstava Igra s mitom koreografa Aleksandra Ilića koja će svoju beogradsku premijeru imati  u ponedeljak, 22. novembra na sceni Doma kulture studentski grad u 20.00 časova, realizovana je u okviru rezidencijlnog programa u saradnji plesnih institucija iz Hrvatske Ansambl slobodnog plesa Liberdance i Kazališta Kamenjak Rajka Pavlića i Instituta za umetničku igru iz Srbije.

Predstavu izvode igračice Lara Frgačić, Silvija Musić i Dora Šesto iz Hrvatske, Natalija Trifunović iz Crne Gore i Katarina Ilijašević iz Srbije.

Odmah nakon uspešno izvedene premijere opere AIDA Srpskog narodnog pozorišta na sceni Petrovaradinske tvrđave 15. septembra u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, usledio je rad na plesnom projektu Igra s mitom.

Koreograf je ideju za predstavu nastavio na tragu upravo ovog Verdijevog čuvenog operskog dela, a po motivima knjige Josip i njegova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim globalnom pandemijom, plesna adaptacija biblijske priče Josip i njegova braća ironično se poigrava kroz igru i pokret s mitom, koristeći se savremmenim sredstvima mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije, filologje i biblijske egzegeze, naveo je Ilić pred hrvatsku premijeru koja je izvedena na sceni Zagrebačkog plesnog centra 27. septembra.

Autorski tim čine umetnici iz Hrvatske i Srbije, kostimografkinje Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, a adaptaciju muzike je uradio Georg Draušnik.

Na poziv Zorane Mihelčić, direktorke Šibenskog plesnog festivala Igra s mitom selektovana je za program ovog festivala koji će biti održan u julu 2022. godine.

Izvor: Preventer

Related posts