8. rođendan Kobra Deluks kolektiva od 18. novembra u galeriji Kule

Nakon uspešnog otvaranja galerije art huba Kula i veoma posećene izložbe plakata Marka Vulete-Đukanova predstavljamo vam Kobra deluks, kolektiv tatu artista koji će prodajnom izložbom od 18. novembra do 2. decembra u galeriji Kula proslaviti  svoj 8. rođendan.

Svih 8 umetnika, koji čine i definišu Kobru Deluks, predstaviće se svojim, do sada neviđenim radovima, ali i kolekcijom tetovaža načinjenih u prethodnih 8 godina. Velika produktivnost Kobre Deluks će konačno izaći na svetlost dana i pokazati zašto je ovaj studio ipak drugačiji od onoga na šta smo navikli kada se spomene tetoviranje. 

Svojim radovima u različitim medijima i formatima će se predstaviti Alek Leaf, Bou, Cobe, Fat Kid Beny, Iskra Zauvek, Neon Black, Projanator i Tearzdrop. Izložba je prodajna i radove svih umetnika možete kupiti tokom izlaganja izložbe. 

Na otvaranju će publiku razgaliti Dj Kopri. 

Kustos galerije Dušan Savić:

“Uprkos svojoj zloglasnoj reputaciji, ugriz kobre se retko završava fatalnim ishodom. Međutim, zmije iz familije Kobra deluks su izgradile renome po svojim fatalno dobrim tetovažama. Ova familija broji 8 članova, jedinstvenih po svojim spoljašnjim odlikama, navikama i dijeti. Različiti su im i pristupi u lovu, u zavisnosti od plena. Iako ih ne možemo poistovetiti međusobno ni po boji zmijske košuljice, oni su se srodili u istom skrovištu i iz njega uspešno delaju poslednjih 8 godina. 

Kobra deluks je kolektiv tatu artista koji se može doživeti i kao estetska anomalija na tržištu tetovaža i estetici koja se gaji na domaćoj tatu sceni. Tu se retko sreću tribali oko ruku—nogu, grozdovi lavljih glava, ktitori i njihova zdanja, pseće šapice iza uha i tako u beskonačnost sa tatu klišeima, kako estetskim, tako i narativnim. 

Ovaj kolektiv je napravio otklon od toga i okupio je umetnike stilski srodne i sklone tradicionalnoj tetovaži, ekspresionističkoj slici, nekada čak i anti-tetovaži kao formi izražavanja. Pri tome dosta neimenovanih stilova je ovde i nastalo osmozom u crtačnici Kobra deluks studija. 

Svestranost ove male familije i njihova angažovanost kao uličnih umetnika, muralista, ilustratora, grafičkih dizajnera i svega ostalog ljudskog, manje vezanog za profesiju, doprinela je neviđenom narativnom sloju tetovaža na domaćoj sceni.  Njihove tetovaže direktno saopštavaju emociju, situaciju i poruku, komentarišući svakodnevnicu života, probleme malog čoveka i površnost elita. Da li je to ptica, ili je to avion? Ne, to je original Kobra deluks angažovana tetovaža.”   

Kobra deluks o sebi: 

Kada smo u avgustu 2013. rešili da pokrenemo Kobru, nismo imali ni ime, mi mesto, niti je ekipa bila u punom sastavu… Imali smo samo želju da se tetoviranje kako ga mi vidimo mora mrdnuti sa mrtve tačke i da je na nama da doprinesemo tom cilju. Koji mesec posle imali smo ime, deo ekipe, prostor i počeli smo da tapkamo po mraku u potrazi za onim što smo zamislili. Usput smo provaljivali šta hoćemo, možemo i želimo. Posle osam godina ne možemo sa sigurnošću reći koliko smo uradili na polju promovisanja originalnog tetoviranja sa stavom, ali možemo reći da smo 101% studio koji izbacuje takav rad na ulicu. Naš kolektiv Kobra deluks je živa i delujuća, šarena lepeza umetnica i kurceboljaca, nežnih linija i sirovosti, apstraktnog izražaja i naivnosti… Skroz posvećeni izradi nečeg što ima utemeljenost u nama, u vama i što je pre svega namenjeno da živi i postoji na ulici. Izvolite u salonu!

Linkovi:

FB event: https://www.facebook.com/events/1037104746861905

https://www.facebook.com/kulacetinjska

https://www.instagram.com/kula_cetinjska/

https://www.instagram.com/kobra.deluks/

Related posts