Program SKC Kragujevac od 15. do 21. novembra 2021. godine

Utorak, 16. novembar u 2000
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Treća smena

ULAZ SLOBODAN

Režija: Luk Lorenzen
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Meksiko

U najbogatijem kraju Meksiko Sitija, Očoa porodica prevozi ugrožene pacijente u svojim privatnim ambulantnim kolima uporedo se takmičeći sa javnom službom hitne pomoći i pokušavajući da opstane na već zasićenom tržištu.
Kada poziv za pomoć stigne, oni kreću u zapaljivu trku kroz užurbane ulice meksiko Sitija pokušavajući da pobede konkurenciju i prvi stignu do mesta poziva i zgrabe povređenog, strapaju ga na nosila i unesu u svoj kombi. Takva žurba, naravno, dolazi od njihove želje da pomognu životno ugroženim ljudima da prežve. Ali istovremeno zapažamo i njihovo iskušenje da ih zaključaju u kolima kako bi im na kraju vožnje i platili uslugu jer su česte scene uljudnih izvinjenja onih koji to ne mogu da priušte, kao i gruba odbijanja onih koji ne žele.

Čekamo vas uz sve mere za suzbijanje širenja virusa COVID 19.

Sreda, 17. novembar u 1900
Kontakt galerija SKC
Predstavljanje knjige filmskih eseja – Ono što se vidi, Nina Živančević

Razgovor o knjizi

Nina Živančević rođena je 1957. godine u Beogradu. Spada u one autore koji ne prestaju da iznenađuju sa objavljivanjem nove knjige. Piše kraće pesme, poeme, muzičko-lirske performanse, prozna ostvarenja. Nina Živančević je objavila prvu knjigu poezije Pesme u izdanju Nolita 1982. i za nju dobila uglednu Brankovu nagradu. Tih godina sarađivala sa Alenom Ginzbergom. Do sada je objavila više poetskih zbirki na srpskom, francuskom i engleskom. Objavila je nekoliko proznih knjiga i knjiga teoretskih eseja – monografiju o recepciji dela Miloša Crnjanskog (doktorska teza) i studiju o našim umetnicama u egzilu, Onze femmes artistes, nomads et slaves.

Dobitnica mnogih književnih nagrada, prevodila, uređivala a i lično učestvovala u brojnim pesničkim antologijama svetskog značaja. Kao urednica i korespondent sarađivala sa časopisima i novinama kao što su Delo, Nin, Politika, Dnevnik, Prestup, Moment, El Pais, New York Arts Magazine, American book Rewiew, East village Eye, Republique de letters. Predavala je književnost i teoriju pozorišne avangarde na brojnim univerzitetima kao što su Naropa, Univerzitet u Njujorku, Heriman, Sent Džons univerzitet u Sjedinjenim Državama, a u Evropi predaje avangardno pozorište i performans na Sorboni i na univerzitetu Pariz.

Živi i radi u Parizu. Članica je Srpskog književnog društva.

Knjiga filmskih eseja „Ono što se vidi“ od koje ćemo početi naš razgovor sa Ninom je njen trideseti samostalni naslov koji potpisuje kao autorka. Pored toga, objavila je devet knjiga prevoda sa engleskog jezika.

Sreda, 17. novembar u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Prvi CD / Norveška šuma

Naredna emisija SKC kvArt reprezentuje sastav koji je jedan od prošlogodišnjih odabranih na Konkursu za PRVI CD. U pitanju je bend Norveška šuma iz Novog Sada i predstavljanje njihovog albuma prvenca „Nebo“ koji je izdat za SKC Kragujevac. Na albumu se nalazi osam numera koje se žanrovski kreću u domenu alternative i garažnog roka sa uplivima drugih žanrova. U emisiji se možete upoznati sa radom bendom i poslušati neke od numera sa ovog izdanja.

Četvrtak 18. novembar u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Metamorfoza roda, Viktorija Zdravković

Viktorija Zdravković, rođena 1996. godine u Kraljevu. Završila srednju Umetničku školu u Kraljevu 2015. godine, smer grafički dizajn. Diplomirala 2019. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu umetnost, smer Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića, kao najbolji student. Završila je master studije 2021. godine na Akademiji umetnosti Novi Sad, smer Crtanje, pod mentorstvom profesorke Jasne Gulan Ružić. Do sada je svoj rad izlagala na četiri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji.

Stipendije:

2018/2019. Stipendistkinja DOSITEJE – Fond za mlade talente Republike Srbije koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta

  1. Fondacija za stipendiranje i podsticanje napredovanja najboljih studenata, mladih naučnih radnika i umetnika dodeljuje STIPENDIJU, kao najboljem studentu Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Univerziteta u Kragujevcu

Nagrade i priznanja:

  1. Priznanje za izuzetan uspeh postignut u toku školovanja na Filološko-umetničkom fakultetu, Kragujevac

Samostalne izložbe:

  1. “Iru“, Galerija “Mostovi Balkana“, Kragujevac
  2. “Iru“, Gradska galerija, KC Grad Beograd
  3. “Iru“, Galerija Centra za kulturu “Sveti Stefan Despot srpski“ , Despotovac
  4. “Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa“, Galerija Arhiva Vojvodine, Novi Sad

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts