Otvaranje izložbe „Nema buđenja“ Kate Mijatović u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolaković
Kata Mijatović: Nema buđenja
 


Otvaranje izložbe: Petak 12. novembar u 18 časova
Kustos: Miroslav Karić, MSUB

Izložba traje od 12. novembra 2021. do 20. januara 2022. godine

Izložba Nema buđenja Kate Mijatović za polazište ima autorkina višegodišnja bavljenja fenomenima sna i sanjanja – preciznije, tematizovanje i istraživanje odnosa našeg racionalnog ja koje oblikuje sve sfere ljudskih delovanja i života i, sa druge strane, velikog i neispitanog područja nesvesnog koje redefiniše konstruisane slike naše stvarnosti.

Jedan od središnjih radova u umetničinim istraživanjima jeste Arhiv snova, osnovan 2013. godine kao interaktivna onlajn platforma na koju je do danas uneseno preko dve hiljade tekstualnih zapisa snova iz celog sveta i na različitim jezicima. Simbolički pohranjena u domenu nematerijalne virtuelne realnosti ova svojevrsna baza akumuliranja i oslobađanja nesvesnog, manifestovanog putem sna, ne donosi samo pojedinačno ispričane i prenesene introspektivne sadržaje već pre svega funkcioniše kao prostor univerzalnog narativa i kolektivnog iskustva o postojanju unutrašnjih kreativnih psihičkih sila koje su izvan kontrole svesnog.

Zanimajući se za fenomen nesvesnog u njegovim potencijalima izoštravanja percepcije same stvarnosti, mogućnosti da otvori polje suptilnih subverzija i, kako navodi, otpora dogovorenoj slici sveta Mijatović uvodi poetiku snova kao konceptualni izraz u promišljanjima dominirajućih “predimenzioniranih racionalnih konstrukcija koje svakodnevno živimo“ ali i paradoksa današnjeg vremena neretko na ivici hipnagogičkih stanja i začuđujućeg. Sopstvene, kroz arhivu ili na druge načine prikupljene snove autorka koristi kao pretekst i konstruktivni materijal za niz radova koje izvodi u različitim medijima od interaktivnih i site-specific instalacija, performansa, videa do objekata i audio formi. U širokom spektru inskripcija ličnog, intimnog, enigmatskog, traumatičnog, socijalno konotirajućeg izabrani snevani sadržaji u umetničinim radovima su u funkciji specifičnog vida problemske artikulacije procesa, mehanizama, normativa, zakonitosti, konteksta u kojima se odvijaju naša ljudska i društvena egzistiranja. 

Fotografije možete preuzeti na ovom linku: https://we.tl/t-M52Vewo0nd
 
Kata Mijatović 
(Branjina, 1956) je diplomirala na Pravnom fakultetu u Osijeku 1982. godine, a početak njene umetničke aktivnosti obeležen je delovanjem u umetničkoj grupi Močvara na području Baranje krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Studije slikarstva započinje 1991. godine na Accademia di Belle Arti di Firenze i nastavlja ih na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 1993. gde je i diplomirala četiri godine kasnije.
Od 1997. godine aktivno izlaže i realizuje niz samostalnih izložbi i projekata i učestvuje na brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. U periodu od 2005. do 2019. godine bila je urednica programa  Galerije AŽ u UO Atelijeri Žitnjak u Zagrebu.

Takođe, od 2005. do 2010. godine učestvuje u organizaciji Baranjske umetničke kolonije. Kata Mijatović je 2013. godine predstavljala Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu s projektom Između neba i zemlje (kustos Branko Franceschi).  Članica je umjetničke grupe PLEH od 2007. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Izvor: MSUB

Related posts

Leave a Comment