Gostovanje Gradskih pozorišta Prag / Teatra Komedija u Srpskom narodnom pozorištu

U Srpskom narodnom pozorištu gostovaće u utorak, 16. novembra 2021. Gradska pozorišta/Teatar Komedija Prag iz Češke (Městská divadla pražská) sa predstavom Tesla.

U komadu Tesla reditelja i scenariste Jakuba Maksimova, predstavljeni su ključni momenti u životu i radu jednog od najvećih pronalazača svih vremena. Glumački trio Šćepan Lustik, Karin Bilikova i Milan Vedral deo su fizičkog eksperimenta punog munja, i čitavim nizom aparata, koji nose Teslino ime, pretvaraju unutrašnji svet bogatog pronalazača u naelektrisane pozorišne slike na granici duhovne prakse i fizičke laboratorije.

Nikola Tesla je tokom svog života vodio ne samo rat naizmenične struje sa jednosmernom, već i bitku struja haosa protiv poretka i, najzad, borbu prošlosti sa budućnošću.

Dramaturg je Karel Kratočvil, scenograf i kostimograf je Olga Ziebinska, za muziku je zadužen novosadski kompozitor Lazar Novkov, za video produkciju Ondrej Nuslauer.

Predstava se izvodi na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 19.30, traje jedan sat i 35 minuta i nema pauzu.

Ulaznice su u prodaji od 1. novembra.
Cena ulaznice je 1000,00 dinara i važe svi redovni popusti – za đake, studente i penzionere 50% i za organizovane posete 20%.

Iz kritika:

„Tesla je uspešna, na momente veoma iznenađujuća predstava, na kojoj i odrasli i najmlađi školarci mogu da se zabavljaju i dive svojstvima struje. Čak i uprkos ilustrativnim objašnjenjima, detalji tehničkih principa Teslinih pronalazaka ostaju tajni.“
Mari Reslova, Aktuálně.cz

„Pored toga, eksperimenti čine produkciju spektaklom koji oduzima dah, pun izuzetnih vizuelnih iskustava.“
Barbora Bitnerova, informuji.cz

„Maksimov i njegov kreativni tim uspeli su da stvore svež komad (oprostite mi na korišćenoj metafori) sa snažnim nabojem, koji se zasniva na genijalnim i nenamenskim funkcionalnim idejama.“
Veronika Švecova, Divadelní noviny

„Njegov Tesla je izgrađen na nizu malih smešnih situacija koje često izazivaju „vau efekat“ i pouzdano drže pažnju gledalaca.“
Martin J. Švejda, Lidové noviny

Izvor: SNP

Related posts